Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin uzay ve uydu çalışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Başta Türksat 1A olmak üzere pek çok uydu ile Türkiye’nin uzay yolculuğu başladığından, günümüzde kullanımdaki Türksat 6A ile devam ettiğini belirtti. Halihazırda, Türksat sistemine ait toplamda 6 haberleşme uydusu, yani 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A, uzayda aktif olarak görev yapmaktadır.

Bakan Uraloğlu, yerli olarak geliştirilmiş olan Göktürk gözetleme uydusunun da uzaydaki görevine devam ettiğini ifade ederek, “İlk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış ve Türk firmaları tarafından üretilmiştir. Şu anki test aşamalarında en son noktaya ulaştık ve yakında hizmet vermeye başlayacak,” dedi.

Türksat 6A‘nın devreye girmesiyle birlikte Türksat’ın aynı anda 6 uyduyu işleyeceğini, aynı boylamda ise 4 uyduyu eksiksiz kullanabileceğini vurguladı. Uraloğlu, bu durumun Türksat‘ın gelişen kapasitesi ile uydu haberleşmesi alanında küresel çapta daha fazla ürün ve hizmet sunabileceği anlamına geldiğine dikkat çekti.

“Türkiye uzay çalışmalarında büyük potansiyele sahip”

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin son 30-40 yıl içinde uzay ve uydu teknolojileri konusunda kayda değer adımlar attığını ifade ederek, “Bu çalışmalar özellikle son 20 yılda yoğunluk kazandı. Uzay teknolojilerine yapılan yatırımlar, uluslararası konumumuzu belirlemek açısından kritik öneme sahip,” şeklinde konuştu. Türksat 3A’nın teorik ömrünü tamamlamak üzere olduğunu, ancak önümüzdeki birkaç yıl daha faal kalabileceğini aktaran Uraloğlu, “Bu uyduyun yerine geçecek yeni uydu için hazırlıklarımız başladı ve bu uydu da yerli ve milli olacak, daha gelişmiş yeteneklerle donatılacak,” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin uzay alanındaki gelecekteki potansiyeline işaret ederek, özel sektörün bu alana yönelik artan ilgisini de vurguladı. Türksat‘ın bölgedeki en güçlü uydu operatörlerinden biri olduğunu belirten Uraloğlu, “Güç ve kapasitemizi her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Artık sadece Türksat değil, birçok firma uzay alanında çalışmalar yürütüyor. Yakın yörünge uyduları atılıyor ve yeni projeler geliştiriliyor. Türkiye, çok yakın gelecekte uzayda farklı bir konumda olabilir,” diye ekledi.

Kaynak: AA