Çin Ticaret Bakanlığı, Trump’ın yayımladığı, kritik sektörlerde Çin kaynaklı yatırımların engellenmesini öngören “Önce Amerika Yatırım Politikası” başlıklı genelgeyi eleştirerek, ekonomik ve ticari konuları siyasileştirmeme çağrısında bulundu.
Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ABD’nin yürüttüğü yaklaşımın ulusal güvenlik kavramını genelleştirdiği, piyasa dışı ve ayrımcı bir uygulama olduğu ifade edildi. Bu tür bir durumun iki ülke arasında süreklilik arz eden ekonomik ilişkileri ve ticari faaliyetleri olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Açıklamada, karşılıklı yatırım alışverişinin zarar göreceği söz konusu edilirken, bunun hem Çin hem de ABD için olumsuz sonuçlar doğuracağı belirtildi.
Çin, ABD’nin bu adımlarıyla ilgili olarak oldukça dikkatli bir şekilde gelişmeleri izlediğini kaydetti. Yapılan açıklamada, Çin’in meşru haklarını ve çıkarlarını korumak adına gerekli tedbirleri alabileceği vurgulandı. Ayrıca Washington yönetimine uluslararası yatırım ve ticaret kurallarına, piyasa ekonomisinin prensiplerine uygun hareket etme ve ekonomik konuları siyasi manipülasyon malzemesi yapmama çağrısında bulunuldu.
“Önce Amerika Yatırım Politikası”
ABD Başkanı Donald Trump, daha önce yayımladığı “Önce Amerika Yatırım Politikası” başlıklı genelgede, Çin ile bağlantılı şirketlerin ABD’de çeşitli kritik sektörlerde, özellikle teknoloji, altyapı, sağlık, tarım, enerji, hammadde gibi alanlarda yatırım yapmalarını engellemek için Yabancı Yatırım Komitesi’nin denetimi dahilinde tüm yasal yaptırım araçlarının kullanılacağını belirtmişti. Bu genelgede ABD’nin “değerli mücevherleri” arasında sayılan gıda kaynakları, tarım alanları, madenler, doğal kaynaklar, limanlar ve gemi terminalleri gibi yatırım alanlarının “görünür ve gizli yollarla” Çin tarafından hedef alındığı savunulmuştu.
Ayrıca genelgede, Çin’in ABD şirketlerinin kendi ülkesindeki kritik altyapıyı devralmasına müsaade etmediği, bu nedenle ABD’nin de Çin’in kendi ülkesindeki kritik altyapıyı devralmasına izin vermemesi gerektiği ifade edildi. Amerikan şirketlerinin de Çin’in askeri sanayi sektörüne yatırım yapmasının engelleneceği belirtilerek, Pekin yönetiminin bu süreçte Amerikan sermayesini ordu, istihbarat ve diğer güvenlik aygıtlarını modernleştirmek için sömürdüğü öne sürüldü.
ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Yatırım Komitesi, ülkeye gelen yabancı yatırımları inceleyerek, ulusal güvenlik açısından riskler taşıyan yatırımlara karşı engelleme yetkisine sahip. Böylelikle, ABD’de özellikle Çin kaynağı olan yatırımlara karşı katı bir strateji izlenmesi hedefleniyor.