USD39,75
%0.38
EURO46,16
%0.27
BIST9.419,85
%-0.31
Petrol66,27
%0.15
GR. ALTIN4.234,90
%0.11
BTC4.288.478,62
%2.49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. TBMM’de Siber Güvenlik ve İklim Kanunu Tartışılacak

TBMM’de Siber Güvenlik ve İklim Kanunu Tartışılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“`html

TBMM Çalışmaları ve Önemli Kanun Teklifleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul ve komisyon çalışmaları, 2024 yılının Temmuz ayında salı günü başlayacak. Genel Kurulda, ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecektir. Daha önce 13 maddesi kabul edilen bu teklifin kalan maddeleri üzerinde tartışmalar yapılacak. Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacaktır.

Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünlerin kullanılması teşvik edilecektir. Yetkiler çerçevesinde elde edilen kişisel veriler ve ticari sırlar, bu verilere erişimi gerektiren sebeplerin ortadan kalkması durumunda re’sen silinecek veya anonim hale getirilecektir.

TÜRKİYE’NİN İLK ‘İKLİM KANUNU TEKLİFİ’

Genel Kurulda ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin tamamlanmasının ardından, Türkiye’nin ilk ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmelerine geçilecektir. Bu teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacaktır. Sera gazı emisyonlarının kontrol altına alınması, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Ayrıca, İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayıp teşvik mekanizmaları geliştirecektir.

Bunun yanı sıra, ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonları ile ilgili bir Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulması planlanmaktadır. İklim Değişikliği Başkanlığı, Emisyon Ticaret Sistemi kurarak bu sistemin işleyişini denetleyecek ve Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacaktır.

YASAKLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI

Yasa teklifiyle beraber, doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan sera gazı emisyon izni alması zorunlu hâle getirilmektedir. Emisyon takibi ile ilgili yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak belirtilen süre içinde doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu sunmayanlar, 500 bin liradan 5 milyon TL’ye kadar idari para cezasıyla karşılaşacaklardır. Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan veya piyasaya arz edenlere ise 2,5 milyon lira; bu maddeleri içeren ürünlere bakım, onarım ve servis hizmetleri sunan gerçek ve tüzel kişilere ise 250 bin lira para cezası uygulanacaktır.

KOMİSYON GÜNDEMLERİ

Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra TBMM’de komisyon çalışmaları da bu hafta sürecektir. Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu; Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, Cumhuriyet Kadınları Derneği yöneticilerini dinlemek üzere salı günü toplanacaktır.

Ayrıca, Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ, Michigan Üniversitesi’nden Merve Hickok ile Cambridge Üniversitesi’nden Melike Tanberk’i dinleyecektir. Bunun yanı sıra, Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) yetkililerini salı günü, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkililerini ise çarşamba günü kabul edecektir.

Son olarak, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları, salı ve çarşamba günleri yapılacaktır. Partilerin grup başkanvekilleri, gündemdeki konularla ilgili basın toplantıları düzenleyecektir.

“`

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’de Siber Güvenlik ve İklim Kanunu Tartışılacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!