Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde, 9 işçinin toprak altında kalarak hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik bir heyelan olayı sonrasında, 5’i tutuklu olmak üzere toplam 43 sanığın yargılanması başladı. Sanıklar, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” ve “Çevreyi taksirle kirletmek” suçlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Yargılama sürecinin ilk duruşması Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilmiş olup, duruşmaya tutuklu sanık olan Iaın Ronald Guılle’ın yanı sıra bazı tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve müşteki yakınları da katılmıştır.
Tutuklu sanıklar arasında yer alan Ali Rıza Kalender, Selçuk Çiftlik ve Ömer Ardıç, duruşmaya bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) aracılığıyla bağlanmışlardır. Öte yandan, firari olan sanıklar John H, Kenan Ö, Luis Q, Vınh Luu D L, Kevin James G, Kevin Joseph R. ve Wıllıam Keıth M. duruşmaya katılmamışlardır. Duruşmanın kimlik tespiti aşaması sırasında, bazı müşteki ve sanık avukatları salonun fiziki şartlarının yetersizliğine dair usule ilişkin itirazlarda bulunarak, şartların düzeltilmesi ve talimatla ifadeleri alınan bazı sanıkların duruşma salonunda hazır edilmesini talep etmişlerdir.
Mahkeme heyeti, itirazları değerlendirerek, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ve SEGBİS sistemlerinin duruşma için taşınmasının mümkün olmadığını belirtmiş ve yargılamanın sürüncemede kalmaması adına talepleri reddetmiştir. İddianamenin okunmasının ardından, sanıkların savunma süreçlerine geçilmiş olup, tutuklu sanık Iaın Ronald Guılle cezaevi nakil araçlarıyla Erzincan Adliyesi’ne getirilmiştir.
Duruşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Erzincan Baro Başkanı Avukat Emre Bölükbaşı ve Barolar Birliği adına bir gözlemciyle birlikte çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri takip etmiştir. İddianame, İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanmış olup, 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kaymasında, işçilerin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı olaya ilişkin detayları içermektedir. Toprak kayması sonucu hayatını kaybeden işçiler arasında Adnan Keklik, Kenan Öz, Ramazan Çimen, Uğur Yıldız, Abdurrahman Şahin, Fahrettin Keklik, Mehmet Kazar, Şaban Yılmaz ve Hüseyin Kara yer almaktadır. Yaralı işçiler İsa Taşdelen ve İshak Demir ise olayın ardından hastaneye kaldırılmıştır.
Söz konusu iddianamede, toprak kaymasının meydana geldiği gün ve öncesine dair yaşanan olayların yanı sıra bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirmelere de yer verilmektedir. Uzman bir bilirkişi heyeti, 23 Mayıs ve 7 Haziran tarihlerinde bilirkişi raporlarını sunmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, sanıkların 43’üne kusur atfedildiği, bu sanıklar arasından 12’sinin asli kusurlu, 31’inin ise tali kusurlu olduğu belirtilmektedir. İddianamede, tüm sanıkların “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğu belirtilmekte, ayrıca altın madenini işleten şirketin Kanadalı yöneticisi Iaın Ronald Guılle ile iki sanık hakkında “Çevreyi taksirle kirletmek” suçlamasından dolayı adli para veya toprak, su ya da havada kalıcı etki bırakması durumunda 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep edilmektedir.