Düzce’de Seher Arı Ar, ailesinden miras aldığı arıcılığı, devlet desteğiyle modern yöntemlerle geliştirip bu alanda sertifikalar elde eden başarılı bir girişimci. 46 yaşındaki Ar, dedesi ve babasının yanında arı kovanlarının içerisinde büyüyerek bu mesleğe olan ilgisini geliştirdi. Ar, arıcılık alanında yüksek lisans yaparak genç girişimcilere de bu konuda kurslar düzenlemekte.
Seher Ar, Selçuk Üniversitesi Taşkent Meslek Yüksekokulu’ndan arıcılık ön lisansını alarak başladığı eğitim hayatını, 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayarak sürdürdü. Ardından Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı’nı başarıyla bitirdi. Babasıyla Beyköy beldesindeki Dağdibi köyünde 5 kovanla başlamış olduğu arıcılık serüvenini, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Genç Girişimci Programı sayesinde 30 arılı kovan desteği alarak geliştirdi.
Ana arı yetiştiriciliği, arı sütü ve arı ekmeği gibi farklı alanlarda sertifikalar alan Seher Ar, şu anda Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Ekoturizm Anabilim Dalı’nda arıcılık turizmi üzerine yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Aynı zamanda, mesleğe yeni başlamak isteyenlere Halk Eğitim Merkezi’nde kurs verme imkanı sunuyor.
Arıcılığı daha da geliştirmek istediğini belirten Ar, ailesinin arıcılığa olan ilgisinin kendisine büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. Devlet destekli projelerden yararlanarak arıcılığa başladığını anlatan Ar, “2016’da devletin genç çiftçilere desteğinden faydalanmıştım. Proje kapsamında, 30 kovan aldık ve arıcılıkla ilgili çeşitli ekipman ve malzemeleri temin ettik” dedi. Bu desteklerin hala kendilerine fayda sağladığını vurguladı.
“DEĞİŞEN İKLİM ŞARTLARINDA SADECE BAL ÜRETİMİ BIZI ZORLUYOR, ARI ÜRÜNLERİNE YÖNELİYORUZ”
Seher Ar, arıcılığın sadece bal üretiminden ibaret olmadığını vurgulamak için çaba gösterdiğini belirtti. “Arı sütü ile ilgili projelerden de yararlandık. Düzce’de arı sütü üretiminde büyük bir açık var. Bu konuda devletimizin projeleri halen devam ediyor” diyen Ar, arı ürünlerine yönelmenin önemine dikkat çekti. Kovan sayısını artırmaktansa verimlilik odaklı çalışmalar yaptıklarını paylaşan Ar, “Çok büyük bir işletme değiliz, 50 kovanla devam ediyoruz. Ancak değişen iklim şartları nedeniyle yalnızca bal üretimi yapmak zorlaşıyor. Bu nedenle arı ürünleri üretimine yönelmeye başladık.” ifadelerini kullandı.
Seher Ar, kadın girişimcilerin sektörde artması için çaba sarf ettiğini dile getirirken, “Arıcılık mutfak işi. Bu işin içinde kadınlar olmazsa erkeklerin tek başına yürütmesi bence çok zor. Kovanları açmak, bakmak, sağlık açısından bize adeta antidepresan. Dolayısıyla, kadınların arıcılık yapması gerekiyor. Sağlıklı arı, sağlıklı arıcılık için kadının işin içinde olması mutlaka gerek” şeklinde konuştu.