USD39,57
%0.13
EURO45,52
%0.32
BIST9.114,33
%-0.89
Petrol78,01
%1.71
GR. ALTIN4.284,38
%0.08
BTC4.130.373,90
%-0.26
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. 2024, İklim Değişikliğinde Rekor Sıcaklık Yılı!

2024, İklim Değişikliğinde Rekor Sıcaklık Yılı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala



Dünya Meteoroloji Örgütü Raporu Özeti

Dünya Meteoroloji Örgütü Raporu

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliği ve bu değişikliğin dünya üzerindeki etkilerine dair yeni bir rapor yayımladı. Bu rapor, 2015-2024 döneminin kayıtlara ‘en sıcak 10 yıl’ olarak geçtiğini vurgularken, 2024 yılında küresel sıcaklıkların ilk kez 1850-1900 yılları arasındaki sanayi öncesi döneme göre 1.5 santigrat dereceden fazla arttığını bildirdi.

Raporun başlıca bulgularından biri, 2024’te kaydedilen rekor sıcaklıkların büyük ölçüde sera gazı emisyonlarındaki artışla ilişkilendirildiğidir. Ayrıca, gezegenin sıcaklığını serinleten La Nina hava olayının, sıcaklık artışına neden olan El Nino’ya dönüşmesinin, sıcaklık yükselişini hızlandırdığı ifade edildi. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerinin ne denli tehlikeli boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.

Atmosferdeki karbondioksit, metan ve azot oksit seviyelerinin, son 800 bin yılın en yüksek seviyesi olduğu raporda yer buldu. Bunun yanı sıra, 2024’ün son 65 yılın ‘en sıcak okyanus yılı’ olması da kaydedildi. Antarktika’daki buzul alanının, son 3 yıl içinde en düşük seviyeye indiği ve buzul kaybının, bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Deniz seviyesindeki yükseliş oranı ise, 1993 yılı itibariyle ilk uydu kayıtlarının alınmaya başlanmasından bu yana iki katına çıkarak 2024’te en yüksek seviyeye ulaştı.

Okyanuslardaki asitlenmenin de giderek arttığına dikkat çeken rapor, bu durumun habitat alanları, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını aktardı. Özellikle mercan resifleri ve kabuklu deniz ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılıkla elde edilen gıda üretimini de tehdit eden bu asitlenme, gıda güvenliği için ciddi bir risk oluşturmakta.

Rapor, 2024’te iklim etkilerinin yol açtığı doğal felaketler sonucunda yerlerinden edilen kişilerin sayısının, son 16 yılda kaydedilen en yüksek sayı olduğunu da vurguladı. Bu durum, iklim değişikliğinin insan hayatı üzerindeki doğrudan etkilerini ve yaşamsal tehditlerini gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla, hükümetlerin ve uluslararası organizasyonların, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir.

Sonuç olarak, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yayımladığı bu rapor, iklim değişikliğinin seyrini ve etkilerini gözler önüne sererken; insanları, doğayı ve tüm ekosistemleri tehdit eden bu yeni duruma karşı acil önlemler alınmasını zorunlu kılmaktadır.


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2024, İklim Değişikliğinde Rekor Sıcaklık Yılı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!