İletişim Başkanlığı, yaptığı sosyal medya paylaşımında deprem anında panik yapmanın tehlikelerine dikkat çekti. Bu dönemde halkın güvenliğini sağlamak amacıyla bazı önemli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Deprem sırasında yapılması gereken en önemli şeylerin başında panik yapmamak geldiği vurgulandı.
Ayrıca, telefonların sadece acil durum ve yangın bildirimi için kullanılmasını, diğer durumlar için kullanılmaması gerektiği ifade edildi. Acil durumlarda güvenli bir alan bulmanın önemine işaret eden açıklamalarda, sabitlenmemiş eşyalardan uzak durulması gerektiği, varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya büyük bir eşyanın yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulması gerektiği belirtildi. Başın korunması için iki elin arasına alınmasının yanı sıra, bir koruyucu malzeme ile korunması gerektiği aktarıldı.
Sarsıntı sırasında güvenli bir yer bulup, dizlerin üzerine çökerek baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği vurgulandı. Merdivenlere veya çıkış kapılarına doğru koşulmaması gerektiği ifade edildi. Balkona çıkmanın veya pencereden atlamanın kesinlikle yasak olduğu belirtildi. Deprem anında asansör kullanmaktan kaçınılması gerektiğinin de altı çizildi. Ayrıca, ocak ve fırın gibi iş aletlerinin kapatılması, mutfak veya laboratuvar gibi yerlerden uzak durulması önerildi.
Sarsıntının ardından, elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması gerektiği, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği de açıklandı. Güvenli bir ortam sağlanarak, acil durum malzemelerinin alınması ve belirlenen toplanma noktalarına yönelinmesi gerektiği ifade edildi. Okulda, sınıfta veya büroda sağlam eşyaların altında “çök-kapan-tutun” hareketinin uygulanması, pencerelerden ve cam eşyalardan uzak durulması gerektiği belirtildi.
Açıklamalarda sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiği, doğru bilgilerin resmi kaynaklardan alınması önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, deprem sonrası kişilerin öncelikle kendilerinin güvenliğini sağlaması, çevrede kimsenin olup olmadığını kontrol etmesi gerektiği hatırlatıldı. Depremler sonrası çıkan yangınların sıkça görülen ikincil afetlerden biri olduğu ifade edilerek, gaz kokusu gelmesi durumunda gaz vanasının kapatılması ve derhal binadan çıkılması gerektiği belirtildi.
Dökülen tehlikeli maddeleri temizlemenin yanı sıra, acil durum çantasının alınması gerektiği de hatırlatıldı. Ayrıca, mahalle buluşma noktasına doğru hareket edilmesi ve radyo ile televizyon gibi iletişim araçlarının dinlenmesi gerektiği aktarıldı. Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakılması gerektiği belirtildi.
Son olarak, her büyük depremin ardından mutlaka artçı depremlerin olacağı unutulmamalıdır. Artçı depremlerin zamanla seyrekleştiği ve büyüklüklerinin azaldığı ifade edilerek, hasarlı binalara yaklaşmaktan ve onlara girmekten kaçınılması gerektiği belirtildi. Haberleşmelerin kısa mesaj servisi ya da internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarıyla yapılması önerildi, hayati durumlar haricinde telefon görüşmesi yapılmaktan kaçınılması gerektiği belirtildi. Bu önlemler, deprem anındaki etkileri en aza indirmek ve can güvenliğini sağlamak adına büyük önem taşımaktadır.