CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftci, Gamze Taşcıer ve Yalçın Karatepe ile birlikte SOL Parti’ye önemli bir ziyarette bulundu. Toplantı sonrası, Özel ve SOL Parti Sözcüsü Önder İşleyen, basın açıklaması yaptı. Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremler ile ilgili olarak, “Deprem günlük siyasetin polemiklerine alet edilmemeli. Birlik ve beraberlik ruhu öne çıkmalı.” şeklindeki sözlerine değinerek, bu cümlelerin altına imza atabileceğini belirtti. Ancak Özel, bu sözlerin aksine, iktidarın zaten depremleri siyasete alet ettiğini öne sürdü. İstanbul’un büyükşehir belediyesinin yönetiminde olan Ekrem İmamoğlu’nun AFAD toplantısına davet edilmediğini ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Özel, bu durumun, sadece bir siyasi parti temsilcisinin davet edilip, büyükşehir belediyesinin yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gerçekten utanılacak bir haldeler.” dedi.
Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İstanbul’un yönetiminin ehil ellerde olmasının önemini vurguladığı sözleri üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Özel, Bahçeli’nin sözlerini tutuksuz yargılama önerisi olarak yorumladığını ifade etti. Özel, demokrasi gereği bir şehrin kimlere emanet edileceğine ancak halkın karar vermesi gerektiğini belirtti. Eleştirilerinde, geçmişte İstanbul’u MHP’li bir belediye başkanına verdiklerini de anımsatarak, o zamanda aynı saygıyı gösterdiklerini vurguladı. Özgür Özel, İstanbul’un yönetiminde karar verici olanın halkın iradesi olması gerektiğini ifade etti.
Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kentsel dönüşümle ilgili yaptığı açıklamalar üzerinde de durdu. Erdoğan’ın marjinal tanımlamalarının gerçek dışı olduğunu ve asıl marjinal olanın, halkın ihtiyaçlarını yok sayan anlayışların sahibi olduğunu dile getirdi. Kentsel dönüşümün önemine değinen Özel, bu sürecin halkın yararına olmasının gerekliliğini vurguladı. Rantçılığa ve fırsatçılığa karşı halkın kendini savunması gerektiğini ifade eden Özel, “Marjinal kendisi.” dediği Erdoğan’ın yaklaşımını eleştirdi. Buna ek olarak, Cumhur İttifakı’nın bu marjinal anlayışın bir parçası olduğunu söyledi.
CHP’nin olağanüstü kurultayına dair yapılan iptal başvuruları üzerine de açıklamalarda bulunan Özel, bu tür başvuruların daha önce benzer şekilde mahkemede reddedildiğine dikkat çekti. Başvuru sahiplerinin geçmişte partiden uzaklaştırılmış ve ihraç edilmiş kişiler olduğunu ifade etti. Özel, kendisi gibi aynı partide bulunmuş olmaktan duyduğu utancı dile getirerek, bunun CHP’nin siyasi geçmişini sorgulattığını belirtti.
Sonuç olarak, Özgür Özel’in açıklamaları, Türkiye’nin güncel siyasi meselelerine dair ciddi eleştirileri ve halkın iradesinin önemine dair vurguları içeriyor. Özellikle deprem ve kentsel dönüşüm konularındaki hükümet uygulamalarının eleştirisi, politikaların halkın çıkarlarını ne ölçüde gözettiği konusunu yeniden gündeme getiriyor. Bu durum, Türkiye’deki muhalefetin asıl amacının halkın iradesini korumak olduğuna karşılık iktidarın tavırlarına karşı eleştirel bir yaklaşım sergilediği anlamına geliyor.