USD39,02
%0.18
EURO44,52
%0.45
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,61
%0.62
GR. ALTIN4.199,37
%-0.11
BTC4.260.159,61
%1.17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarihi Çeşme Taşı Kırım Savaşı’nın Hatırası!

Tarihi Çeşme Taşı Kırım Savaşı’nın Hatırası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale’nin Güzelyalı köyü sahilinde, Kırım Savaşı sırasında İngilizler tarafından yaptırılan dünyanın ilk prefabrik hastanesine ait tarihi bir çeşmenin taşı, sahildeki bir duvar içinde kalmıştır. Bu çeşme taşının, savaş dönemine ait önemli bir hatıra olduğunu belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, bu taşın korunması gerektiğine dikkat çekmiştir.

Prof. Dr. Körpe, hastanenin ünlü İngiliz mühendis Isambard Kingdom Brunel tarafından tasarlandığını ve Londra’da üretilen parçaların Güzelyalı’ya gemilerle taşındığını ifade etmiştir. Bu hastane, Kırım Savaşı sırasında yaralanan İngiliz askerlerine hizmet vermiştir. Ayrıca, bu taşın 170 yıl öncesine dayanan bir savaş hatırası olduğunu vurgulamıştır. “Bu taş, İngiliz askerler için kurulan ilk prefabrik hastaneye su sağlayan yapının parçasıdır. Şu an bir duvarın içinde sıkışıp kalmış durumda. Bu tarihi belgenin uygun koşullarda korunup, bilgi tabelasıyla tanıtılması daha doğru olur” şeklinde bir çağrıda bulunmuştur.

Kırım Savaşı’nın 1854-1856 yılları arasında gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Körpe, bu dönemde oldukça önemli olayların yaşandığını belirtmiştir. 19. yüzyılda Osmanlı tarihinin önemli bir parçası olan bu savaşta, İngiltere’den 100 binin üzerinde asker Osmanlılarla birlikte Ruslara karşı savaşmak üzere gelmiştir. Savaş sırasında ağır kayıplar veren İngiliz ordusu, pek çok askerini kaybetmiş ve yaralanmıştır.

İngiltere’de bu haberlerin duyulmasının ardından, askerlerini iyileştirmek için hastaneler yapma gereği ortaya çıkmıştır. Florence Nightingale, bu amaçla İstanbul’a gelmek üzere yola çıkmıştır. İngilizler, İstanbul’un yanı sıra Çanakkale Boğazı civarında da çeşitli seyyar hastaneler inşa etmiştir. Güzelyalı’daki seyyar hastanenin yapımına 1856 yılında başlanmış olup, İngiliz mühendis Brunel’in tasarımıyla Londra’da hazırlatılan parçalar 8 Mayıs 1855 tarihinde 23 gemiyle Güzelyalı’ya getirilmiştir. Bu hastane için sahil kenarına 50 büyük baraka inşa edilmiştir. Hastane için su kaynağı ise İntepe’den temin edilmiştir ve yaklaşık bir yıl süreyle Kırım’da yaralanan İngiliz askerleri tarafından kullanılmıştır.

Savaşın sona ermesiyle birlikte, 1856 yılında İngiltere ve Rusya arasında barış sağlanmış ve hastane kapatılmıştır. Prof. Dr. Körpe, Brunton’un askerlerin nekahet devresinde hastane boş kalmasın diye Troya civarında kamp yaptığını ve Schliemann’dan önce Troya’da ilk kazıları gerçekleştirdiğini belirtmiştir. Fakat bu kazıların pek fazla arkeolojik değeri olmamıştır. Bununla birlikte, İngiliz askerlerinin burada fazla tahribat yapmadan bölgeyi terketmiş olmaları bir şans olarak nitelendirilmektedir. Bu çeşme taşı, tarihsel öneminden dolayı ilk prefabrik hastanenin izlerini işaret etmektedir ve bu açıdan kayda değer bir tarihsel belge niteliği taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi Çeşme Taşı Kırım Savaşı’nın Hatırası!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!