USD38,85
%-0.02
EURO43,73
%0.72
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,90
%0.75
GR. ALTIN4.038,79
%0.94
BTC4.097.020,99
%0.25
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emlak Vergisinde Başvuru ve İstisna Detayları

Emlak Vergisinde Başvuru ve İstisna Detayları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mart ayı itibarıyla Türkiye’de vergilendirme konusunda faaliyetlerin yoğunlaştığı bir süreç başladı. Bu süreç, gelir vergisi beyan ve ödeme döneminin yanı sıra kurumlar vergisi beyanı ile devam etti. Nisan ayında kurumlar vergisi ile ilgili yükümlülükler yerine getirilirken, Mayıs ayı ise emlak vergisinin 1. taksit ödeme dönemi olarak öne çıkıyor. Vatandaşlar, Mayıs ayının sonuna kadar emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirebiliyor.

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde bulunan bina, arsa ve araziler için geçerlidir. Dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında taşınmaz mal sahibi olan her birey, emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında, yani her yıl iki seferde ödenmektedir. Ancak, ilk taksit ödemeleri geleneksel olarak Mart ayında başlamaktadır. Mart, Nisan ve Mayıs ayları, emlak vergisi ilk taksit ödemelerinin yasal olarak tanımlandığı dönemlerdir. Taşınmazlar ile ilgili bu vergiler, yerel yönetimler, yani belediyeler tarafından tahsil edilmektedir.

Emlak vergisinde bazı özel durumlar için muafiyet ve istisnalar söz konusudur. Türkiye’de bulunduğu sosyal güvenlik kurumlarından emekli maaşı alan bireyler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelli bireyler, gaziler ve hiçbir geliri olmayan kişiler, emlak vergisi istisnasından yararlanabilir. Ancak bu istisnanın geçerli olabilmesi için bazı şartlar vardır. Sahip oldukları konutun tek olması ve brüt alanının 200 metrekareyi geçmemesi gerekmektedir.

Emekliler için bu muafiyet durumunu ele alacak olursak, Türkiye’de kurulmuş bir sosyal güvenlik kurumundan (Emekli Sandığı, SSK ya da Bağkur) emekli maaşı alan kişiler bu istisnadan yararlanmaktadır. Ancak, yurtdışında bulunan sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan bireyler, emlak vergisi muafiyetinden faydalanamaz. Bununla birlikte, emekli olduktan sonra yeniden çalışma hayatına atılan kişiler de bu istisnadan yararlanma hakkına sahip değildir. Aynı zamanda, ikamette bulunan konutun tek ve 200 metrekareyi geçmemesi gerektiğini vurgulamak önemlidir.

Emlak vergisinde muafiyet istisnasından faydalanmak isteyenler için başvuru yapma süreci bulunmaktadır. Bu başvurular, muafiyetten yararlanmak için gereklidir. Aynı zamanda, geriye dönük olarak emlak vergisi iadesi talep etme hakkı da mevcuttur. Örneğin, bir birey 2019 yılında emekli olduysa ve o tarihten itibaren başka bir geliri yoksa, ayrıca sahip olduğu konut 200 metrekareyi geçmiyorsa, geriye dönük olarak 5 yıl içinde ödenen emlak vergisini iade talep edebilir.

Sonuç olarak, Türkiye’de emlak vergisi düzenlemeleri oldukça kapsamlıdır. Bu bağlamda, emlak sahibi bireylerin yükümlülüklerini yerine getirirken, muafiyet haklarını da göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Emlak vergisinin zamanında ödenmesi, bu vergilerin toplandığı yerel yönetimlerin finansal sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, vatandaşların ilgili düzenlemeleri takip etmeleri ve haklarını kullanmaları hayati bir ehemmiyete sahiptir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emlak Vergisinde Başvuru ve İstisna Detayları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!