Avrupa Birliği (AB), sosyal medyaya erişimi 16 yaş altı çocuklar için sınırlamak amacıyla yenilikçi bir düzenleme üzerinde çalışmalar yürütmektedir.
Bu öneri, Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin de desteğini alarak, genç bireylerin aşırı ekran süresinin olumsuz etkileri konusundaki artan endişelerle ortaya çıkmıştır.
Öne çıkan düzenleme, AB ülkelerinde “Dijital Yetişkinlik Yaşı” adında bir sistemin oluşturulmasını öngörmekte ve bu yaşın altındaki çocukların sosyal medya platformlarına ebeveyn izinleriyle erişimini istemektedir.
AB “DİJİTAL YETİŞKİNLİK YAŞI” ÖNERİSİNİ HAZİRAN’DA GÖRÜŞECEK
AB, 18 yaş altındaki gençlerin sosyal medya platformlarına ulaşabilmesi için ebeveyn izninin zorunlu hale getirileceği yeni bir “Dijital Yetişkinlik Çağı” önerisi üzerinde durmaktadır.
Dijital bakanların, haziran ayının başında bu yasa tasarısını daha detaylı bir şekilde ele almak üzere bir araya gelmesi ve Danimarka’nın liderliğinde konunun önceliklendirileceği beklenmektedir.
Bu öneri, AB Konseyi toplantısından önce ilgili ülkelerle bilgi paylaşımı yaparak destek sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Belgede çocukların çevrimiçi risklerden korunmasının “Avrupa düzeyinde ortak bir eylem gerektirdiği” vurgulanmaktadır.
Söz konusu girişim, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Nisan 2024’te önerdiği ve çocukların belirli çevrimiçi etkinliklerden yasaklanması gereken yaşın belirlenmesine yönelik olan “dijital çoğunluk” kavramını temel almaktadır.
Yeni kanun teklifi, cihaz seviyesinde yaş doğrulaması ve ebeveyn kontrolünü zorunlu hale getiren mekanizmalar getirmeyi hedeflemektedir.
Aynı zamanda, sosyal medya platformlarında daha fazla etkileşim ve ekran süresi sağlayan açılır pencereler ve otomatik oynatma gibi cazip tasarım unsurlarını sınırlayan “Avrupa normları” da önerilecektir.