Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın daveti üzerine Lübnan’ı ziyaret etti. Beyrut’ta gerçekleştirilen görüşmelerde, çeşitli siyasetçilerle ve UNRWA Lübnan Direktörü Dorothee Klaus ile bir araya geldi.
Görüşmelerin ana gündem maddeleri arasında Gazze’deki insani durum, İsrail’in saldırılarının ekonomik ve çevresel sonuçları, ateşkes talebi ve Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliği yer aldı. Abbas, Filistin’in ulusal birliğe ve uluslararası meşruiyete dayalı siyasi sürece sıkı bir şekilde bağlı olduğunu vurguladı.
Lübnan’daki resmi temaslarının ilk günü, Baabda Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Avn ile yapılan bir toplantıyla başladı. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, ülkedeki Filistin mülteci kamplarında “devlet otoritesi dışında silah bulundurma döneminin” sona erdiği ifade edildi.
İki lider, Lübnan’da silahların yalnızca devletin tekelinde bulundurulması gerektiği ilkesine bağlılıklarını yineleyerek, Lübnan devletinin otoritesinin dışına çıkan tüm varlıkların sonlandırılması gerektiğini teyit etti.
Abbas ve Avn, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarının durumunu yakından takip etme kararı aldı. Ayrıca, Lübnan-Filistin Ortak Komitesi’nin kurulması konusunda da anlaşmaya varıldı.
Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları kınandı ve uluslararası toplumun Gazze’deki Filistinli sivillerin korunması için acilen harekete geçmesi yönünde bir çağrı yapıldı.
Lübnan’ın başkenti Beyrut ile diğer bölgelerde bulunan 12 mülteci kampında, 1948 yılından bu yana 200 binden fazla Filistinli zor bir yaşam sürdürüyor.
1969 yılında Lübnan ile Filistinli gruplar arasında imzalanan Kahire Anlaşması’na göre, mülteci kamplarının iç güvenliği Filistinli gruplar tarafından sağlanırken, kamplara giriş ve çıkışlar Lübnan ordusu tarafından denetleniyor.