Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun’un anılması, 4 Ocak 2025 Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. Sempozyum, saat 10.00’da başlayacak ve Ahmet Hamdi Zafer (keman) ile Gizem Dalkılıç (piyano) tarafından “Op. 33 Demet” eserinin mini bir dinletisi ile ön plana çıkacak. Etkinlik, saat 17.00’ye kadar sürecek üç oturumdan oluşacak ve katılım gösteren isimler arasında Ahter Destan, Melih Duygulu, Rengim Gökmen, Kemal Küçük, Özkan Manav, Gülper Refiğ, Orhan Veli Özbayrak, Mehmet Ali Özdemir, İlker Özöztürk ve Hasan Uçarsu yer alacak. Saygun’un besteciliği ve eğitimci kimliği de konuşulacak. Sempozyuma giriş biletsiz olacaktır.
Sempozyumu hazırlayan ve yürüten müzikolog Ersin Antep, “Mezunu olduğum MSGSÜ Müzikoloji Bölümü’nün de kurucusu olan Saygun, 34 yıl önce 6 Ocak 1991’de aramızdan ayrılmıştı. Onun yapıtlarında birçok özgün ayrıntı ve bilgi keşfedilmeye devam ediyor. Bu günlerde müziği profesyonel anlamda icra edenlerin aklında ona dair pek çok soru oluşuyor” ifadelerini kullanıyor. Antep, ayrıca Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu’nun isteği ile düzenledikleri sempozyumun ardından, yeni kuşak başarılı şan solistleri soprano Ayşenur Ayyıldız Haksoy ve bariton Burak Kul’un sahne alacağını ve Kemal Küçük tarafından hazırlanacak “Ahmed Adnan Saygun” başlıklı özel serginin açılışının yapılacağını da sözlerine ekledi. Saygun’un 1934-1937 yılları arasındaki yaşamına dair önemli bilgilerin sergide yer alacağı belirtilmektedir.
Osman Zeki Üngör’ün anılması
Osman Zeki Üngör, İstiklal Marşı’nın bestecisi olarak tanınan ilk Türk keman virtüözlerinden biri olarak biliniyor. Üngör, Türkiye’nin kuruluş döneminde müzik alanında önemli katkılar sağlamış ve müzik kurumlarını kendi adı altında birleştirmiştir. Bu yıl, 145. doğum yıldönümünde Üngör anılacak ve eserlerine yer verilecektir. 6 Ocak 2025 Pazartesi saat 20.00’de gönüllü sanatçılar temsili bir “Üngör Oda Orkestrası”nda buluşacak ve konserin şefliğini Murat Cem Orhan üstlenecek. “İstiklal Marşı’nın Kadıköylü Bestecisi Osman Zeki Üngör” adlı konser için İlker Özöztürk beş yapıt için, Sela Can Dökmeci ise iki eser için özel düzenlemeler yapmıştır. Üngör’ün eserleri ile birlikte dönemindeki diğer bestecilerin de parçalarına programda yer verilecektir.
Antep, “20 yıla yakın süredir İstiklal Marşı’nın bestesi üzerine konferanslar veriyorum. İlk zamanlarda ‘Marşın bestecisi kimdir?’ sorusunu sorduğumda, genelde duyduğum yanıt ‘Mehmet Akif Ersoy.’ Ancak artık toplum Osman Zeki Üngör isminden haberdar. Ancak yine de Cumhuriyetimizin 100. yılına geldiğimizde, sadece İstiklal Marşı’nın bestecisi olarak biliniyor olmaması benim için üzücü” şeklinde düşüncelerini paylaştı. Üngör’ün, Kadıköy’deki evinde geçirdiği son yıllarını da hatırlatan Antep, bu önemli isimle ilgili olarak müzik ve edebiyat açısından yapılan konuşmaların, etkinliğin katılımcıları için anlamlı olacağını vurguladı.
Orkestranın Şefliğini Murat Cem Orhan Üstlenecek
Şef Murat Cem Orhan, Osman Zeki Üngör’ün müzik tarihindeki öneminden bahsederken, “Üngör, sadece İstiklal Marşı’nın bestecisi değil, Türk müzik