Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kızılcahamam’da bulunan bir otelde düzenlenen “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar” sempozyumunda önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, bu organizasyonda sadece mevcut sorunları gündeme getirmekle yetinmediklerini, aynı zamanda ortaya koydukları her soruna çözüm üretme çabası içerisinde olduklarını ifade etti. Bu çözümleri de ilgili makamlara ilettiklerini belirtti.

Kamu görevlilerine dair çözüm bekleyen yüzlerce sorun olduğuna dikkat çeken Yalçın, bazı sorunların maddi tedbirlerle çözülebilecek düzeyde olduğunu, diğerlerinin ise köklü yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu aktardı. ‘Kamu personel sistemi’, ‘vergi sistemi’, ‘sendika ve toplu sözleşme sistemi’ gibi alanlarda önemli reformlar gerektiğini vurguladı. Yalçın, mevcut sorunların bazılarına basit dokunuşlarla çözümler sunulabileceğini de ekledi.

Yalçın, kamu personel sistemine yönelik eleştirilerini de dile getirdi. Bu sistemin onarılması gerektiği konusunda önemli tespitler yaptıklarını belirten Yalçın, bu konuda gerçekleştirdikleri sempozyum ve diğer çalışmalarla durumu bir noktaya getirdiklerini ifade etti. Raporlama aşamasında olduklarını ve bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca vergi sistemine dair fikirlerini de paylaşarak, Türkiye’de daha adaletli bir vergi sisteminin uygulanması gerektiğini savundu. “Vergide eşitlik adalet değildir. Az kazanandan az, çok kazandan çok alınması gereken bir sistem uygulanmalıdır.” dedi.

Toplu sözleşme kanununun mevcut haliyle sorunları çözme noktasında yetersiz kaldığını savunan Yalçın, 4688 Sayılı Kamu Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Yalçın, “Bu kanun, sendikacının önünü tıkıyor ve hakça bir pazarlığa olanak vermiyor. Mevcut toplu sözleşme yasasıyla ilgili tüm mevzuatın kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi şart.” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem ise, uygulanan düzenlemelerin yanı sıra toplu sözleşmeler ve siyasi mücadelenin sonuçlarının, hukuk ve yargı nezdinde de önemli boyutlar taşıdığına inandığını belirtti. Bu bağlamda, hukuki tartışmalar ve yargı kararlarının konunun yeniden ele alınmasında kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, toplu sözleşme sürecinde yaşanan engellerle ilgili görüşlerini paylaştı. Sempozyumun ardından Memur-Sen tarafından kamu görevlileri sendikacılığına katkıda bulunan akademik çalışmaları desteklemek üzere 4. “Memur-Sen 2024 Yılı Tez Ödülleri” sahiplerine verildi. Sempozyum ise 12 Ocak’a kadar devam edecek.

Kaynak: AA