Almanya’da ekonomik gelişmeler gündemde önemli bir yer tutuyor…
Ekonomi profesörlerinden oluşan SVR, Almanya’nın ekonomik durumu ile ilgili olarak geçen yıl kasım ayında yayımladığı 2025-2026 yıllarını kapsayan büyüme tahminlerinde ilkbahar dönemi itibarıyla güncellemelerde bulundu.
BÜYÜME TAHMİNİ SIFIRA DÜŞÜRÜLDÜ
Kurul, 2025 yılı için gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 0,4’ten yüzde 0’a indirdi. 2026 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise, yeni duyurulan 500 milyar avroluk mali paketten sağlanacak kaynakların, inşaat ve ekipman yatırımlarının yanı sıra kamu harcamalarına olumlu katkı sağlaması beklenerek yüzde 1 olarak belirlendi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük tarifelerinin, ihracata bağımlı olan Alman ekonomisini baskılayacağına dikkat çeken Kurul, “Yurt içindeki zorluklar, Almanya’nın ekonomik büyümesini yavaşlatmaya devam etmektedir. Örneğin, aşırı bürokrasi ve uzun onay süreçleri şirketler için gereksiz yere yüksek maliyetler yaratmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
SVR ayrıca, ticaret politikasındaki mevcut aksaklıkların, karbon emisyonlarını azaltma çabalarının, demografik yaşlanmanın ve yapay zekanın (YZ) artan entegrasyonunun, Almanya’daki yapısal dönüşümü hızlandıracağına işaret etti.
“VERGİLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR”
Rapor, Almanya’nın ihracatının gümrük vergilerindeki keskin ve öngörülemez artışlarla birlikte düşebileceğini vurguladı.
SVR, geçen yıl ortalama yüzde 2,2 olarak kaydedilen yıllık enflasyon oranının 2025 yılında yüzde 2,1’e gerileyeceğini, 2026 yılında ise yüzde 2 seviyesine düşeceğini öngördü.
Ekonomi Bilirkişi Kurulu Başkanı Monika Schnitzer, “Yakın gelecekte Alman ekonomisi, iki önemli faktörden ciddi şekilde etkilenecek: ABD ticaret politikası ve yeni mali paketler.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Almanya’da önceki dönem Federal Meclis üyeleri, mart ayında altyapı ve iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulması ve savunma harcamalarının ileride “borç freni” uygulamasından muaf tutulabilmesi için anayasa değişikliği yapılmasına onay vermişti.
EKONOMİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR
Ayrıca, gümrük savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkileri artırırken, birçok analist bu durumu Alman ekonomisinin büyümesinde bir “özel risk” olarak değerlendiriyor.
Trump’ın sert gümrük politikası, küresel ekonomik tabloyu olumsuz etkilerken, özellikle imalat sektörüne daha çok bağımlı olan Alman ekonomisi de bu durumdan etkilenerek zayıf bir performans sergiliyor.
Almanya ekonomisi, 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı. Bu şekilde, Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlarla birlikte ülke, art arda ikinci yıl küçülme yaşamış oldu. 2023 yılında ise ekonomide yüzde 0,3’lük bir daralma olmuştu. Böylece Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ülkesi konumunda.
Alman hükümeti, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme tahminini, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklere bağlı olarak adet yüzde 0’a indirdi.
Eğer hükümetin son tahmini gerçekleşirse ve Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıl büyüme kaydedemeyecek. Bununla birlikte, Alman ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyona girmekten kurtulmuştu.