Anne karnındayken kan uyuşmazlığına ilişkin yaşanan sorun, günümüzde kaynaklardan alınan bilgilere göre göbek kordonundan yapılan kan nakliyle çözülebiliyor. Göbek kordonundan kan nakli yani Kordosentez adı verilen test, bebeğin kromozom yapısını inceleyebilir ve enfeksiyona temas olasılıklarını tespit edebilir. Kordosentez testi, genellikle özel durumlar için uygulanan bir test olup Antalya’da gerçekleşen bir olay bu testin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
Manavgat ilçesinde yaşayan Ali ve Hatice Özkan çiftinin yaşadığı hikaye, kan uyuşmazlığı nedeniyle bebeğin hayata tutunma mücadelesini konu alıyor. Anne Hatice Özkan, gebeliğin altıncı ayında yüksek riskli gebeliklerin takip edildiği Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kan uyuşmazlığı sorunu nedeniyle bebekte ölüm veya engelli doğma ihtimali ortaya çıktı. Bu durum üzerine, bebeğin anne karnında göbek kordonundan kan verildi.
Gebeliğin 35. haftasında doğan Mustafa Özkan bebek, test sonucu sayesinde kordonundan kan verilmesiyle hayata tutunmayı başardı. Kordosentez testinin önemi ve işleyişi üzerine uzmanlar açıklamalarda bulundu. Bebeğe ait kan örneğiyle yapılan bu test sayesinde kromozom bozuklukları ve diğer hastalıklar tespit edilebiliyor.
Gebelik sırasında bebekte var olabilecek enfeksiyon, gelişim geriliği, kan hastalıkları ve kromozom bozukluklarının tespit edilmesi amacıyla kordosentez testi uygulanabiliyor. Daha az sıklıkla yapılan bu test genellikle gebeliğin 18 ya da 20. haftalarında gerçekleşiyor. Testin uygulanması sırasında bazı riskler barındırıyor; düşük, kanama, bebeğin kalp atışlarının sıkıntı yaşaması, ağrı ve enfeksiyon olasılıkları bulunuyor. Sonuçlara ulaşma süresi ise 3 ya da 5 günü bulabiliyor.