HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bir restoranın iftar programında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki çalışma hayatının gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıda, Türkiye’de gelir dağılımındaki adaletsizliğin ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Arslan, gelişmiş ülkelerde en alt gelire sahip yüzde 10 ile en üst gelire sahip yüzde 10 arasındaki farkın 8 ila 10 kat olduğunu, Türkiye’de ise bu farkın 50 kattan fazla olduğunu savundu. Arslan, bu sorunun, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde daha da belirgin hale geldiğini vurguladı ve Türkiye’nin OECD’ye üye 38 ülke arasında gelir dağılımı adaletsizliğinde en kötü dördüncü ülke konumunda olduğunu belirtti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının demokratik olmadığını dile getiren Arslan, bu komisyonun daha katılımcı ve dengeli bir yapıda yeniden belirlenmesi gerektiğini savundu. Türkiye’deki asgari ücretin genellikle hükümet ve işverenin uzlaşısıyla belirlendiğini belirten Arslan, Almanya’daki örneği aktararak, asgari ücretin belirlenmesinde kamu otoritesinin etkisinin azaltılması gerektiğine dikkat çekti. “Asgari ücret müstakil olarak tartışılmalı. Bunun çoğulcu bir yapıyla gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bir daha yer almayacaklarına dair açıklamalarını hatırlatan Arslan, komisyonun mevcut yapısı devam ettiği sürece kendilerinin de burada yer almayacaklarını belirtti. Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kimin bulunduğundan ziyade, komisyonun yapısına itirazımız var. Yerimizde başkası bile olsa bir şey değiştirmez. Komisyonun yapısının tümden değişmesi lazım. Hükümetin işveren ile asgari ücreti belirlemesi, Türkiye’nin endüstri ilişkileri sistemine yakışmaz” diye konuştu.
Asgari ücretin Türkiye’de yaygın bir ücret haline dönüştüğünü vurgulayan Arslan, gelişmiş ülkelerde çalışanların yaklaşık yüzde 10’unun asgari ücretli olduğunu, bu ülkelerde durumun sosyal destek programları ile desteklendiğini belirtti. Türk iş gücünün büyük bir kısmının asgari ücretle çalıştığını ifade eden Arslan, Türkiye’de çalışanların yüzde 40 ila 50’sinin asgari ücretle hayatını sürdürdüğünü aktardı. Hükümet yetkililerinin bu sayıları inanmamakta olduğunu belirten Arslan, bu durumu tartışmak gerektiğini ifade etti.
Arslan, kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sürecinin devam ettiğini anımsatarak, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ’in ortak belirlediği talep taslağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunduklarını açıkladı. Taleplerinin makul seviyede olduğunu ve görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandırmak istediklerini belirtti.
Ayrıca terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma ve kendini feshetme çağrısına da değinen Arslan, herkesin terörsüz bir Türkiye hedefine destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Bu gibi sorunların toplumsal barışı sağlamak adına el birliğiyle aşılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.