USD37,97
%0.35
EURO41,22
%0.67
BIST9.044,64
%0
Petrol71,61
%0
GR. ALTIN3.695,39
%0.44
BTC3.318.815,01
%0.66
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün Mü?

Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün Mü?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’li Deniz Demir, gençlerin mezuniyetlerinden ve eğitim durumlarından bağımsız olarak asgari ücretle çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, Türkiye’deki ekonomik durumu eleştirdi. Demir, asgari ücretin normal şartlarda işçilere verilmesi gereken en düşük maaş olması gerekirken, Türkiye’de ortalama maaş seviyesine yükseldiğini vurguladı. Avrupa’da asgari ücretli çalışan oranının yüzde 10 civarında olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 50’ye yaklaştığına dikkat çekti ve bu durumun büyük bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti.

Demir, asgari ücretin, bir bireyin temel ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmediğini kaydetti. Türk-İş’in 2025 Şubat ayı verileri doğrultusunda, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 30,206 TL olduğunu belirtirken, insanların 22,000 TL ile nasıl geçineceğini sordu. Kira, mutfak alışverişi gibi temel ihtiyaçların yanı sıra, fatura ödemeleri ve işe gidiş dönüş yol masrafının da bu miktarla karşılanamayacağını vurguladı.

Büyükşehirlerde bekar yaşayan insanların paylaşımlı ev kullanma oranının arttığını belirten Demir, birçok insanın tek başına kirayı ve faturaları karşılamakta zorlandığını söyleyerek, çeşitli çözüm yolları aradıklarını ifade etti. TÜİK verilerine göre, 2015 yılında hane halklarının yüzde 2,2’sinin çekirdek aile dışında birden fazla kişiden oluştuğunu; bu oranın 2023 yılı itibarıyla yüzde 3,3’e yükseldiğini açıkladı. Bu durum, gençlerin ekonomik zorluklar nedeniyle yeni yaşam alanları kurmaktan kaçındığını ortaya koyuyor.

Demir, ayrıca iktidarın 2025 yılını “Aile Yılı” ilan etmesine karşı çıkarak, Cumhurbaşkanının “Gençler neden evlenmiyor?” sorusuna da yanıt verdi. Düğün ve yeni bir ev kurma maliyetinin en ucuz haliyle bile 750,000 TL ile 1,000,000 TL arasında olduğunu söyledi. Özellikle Ankara’da kiralık evlerin fiyatlarının 25,000 TL’den başladığını, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin kreş ve bakıcı masraflarının oldukça yüksek olduğunu belirtti. Özel kreşlerin fiyatlarının bir yılda yüzde 150 zamlandığını kaydeden Demir, bu durumda vatandaşın sıkıntılarına derman olmaya çalışan CHP’li belediyelerin kreşlerinin engellenmesine tepki gösterdi.

Demir, gençlerin evlenmeme nedeninin ve doğum oranlarının düşüşünün AKP hükümetinin ekonomik politikalarından kaynaklandığını öne sürdü. Hükümetin “aile yılı” ilan etmesinin, halkın ekonomik sıkıntılarına bir çözüm getirmediğini belirten CHP’li vekil, “Vatandaşa bakış açınızı değiştirmedikçe, onların derdini dert edinmedikçe bu durumu değiştiremezsiniz.” diyerek eleştirilerini sürdürdü. Bu görüşler, Türkiye’deki ekonomik durumun ve sosyal dinamiklerin nasıl şekillendiğini ve gençlerin yaşam standartlarının hangi zorluklarla karşılaştığını anlamak için önemli bir değerlendirme sunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün Mü?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!