9 Mayıs Avrupa Günü, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ev sahipliğinde, ‘Avrupa 75 Yaşında; Geleceği Birlikte Şekillendiriyoruz’ temasıyla bir resepsiyonla kutlandı. Bu etkinlikte, AB üye ülkelerinin işbirliğiyle oluşturulan Kültürel Miras Dijital Sergisi’nin açılışı da gerçekleştirildi. Resepsiyona, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem gibi önemli isimlerin yanı sıra çok sayıda büyükelçi ve ulusal ile uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.
Büyükelçi Ossowski, etkinlikte yaptığı konuşmasında Avrupa entegrasyonunun 75 yıl önce bir fikir olarak doğduğunu, bu fikrin savaşların yıkımlarından yeni bir şey inşa etme cesareti üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Barış, ortaklık ve eşit fırsatların önemine vurgu yaparak, 75 yıl önce Robert Schuman ve meslektaşları tarafından yaratılan vizyonun, bugünün aktörleri olarak kendilerine teslim edildiğini söyledi. Kültürel köklerin kutlandığı bir yılın ardından, AB ve Türkiye’nin ortaklık ruhunun güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti. Ossowski, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırganlık savaşının sona ermesi ve Gazze’deki acıların da bir şekilde son bulması gerektiğini vurguladı.
Ossowski, Türkiye’nin AB ile olan ekonomik işbirliğini de gündeme getirerek Türkiye’nin, AB’nin en büyük ticaret ortağı ve en büyük doğrudan yabancı yatırımcısı olduğunu ifade etti. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alma konusunda Çin’den sonra en çok vize alan ikinci grup olduğunu belirten Ossowski, Türkiye’nin AB sürecinin hızlanması gerektiğini, genç Türk beyinleri ile dinamik işletmelerin Avrupa’nın bugünü ve yarını için önemli bir parça olduğunu dile getirdi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğuna dikkat çekti. Yavaş, Avrupa Komisyonu’nun 2024 yılı Türkiye Raporu’nda Türkiye’nin AB için kilit bir ortak olarak tanımlandığını belirterek, Türkiye’nin 1959 yılından bu yana tam üyelik yolunda ilerlediğini söyledi. Türkiye’nin 4 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Yavaş, AB üyeliğinin avantajlarından faydalanmadan Türkiye’nin bu yükü kaldırmasının sürdürülebilir olmadığını dile getirdi. Vize engelinin Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkileri açısından olumsuz bir durum olduğunu vurgulayan Yavaş, bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
Yavaş, yerel yönetimlerin Avrupa’daki çalışma ilişkilerini kuvvetlendirmenin önemine de değinerek, Ankara’nın Brüksel, Paris, Berlin ve Viyana ile iş birliklerini sürdürdüğünü ifade etti. Etkinlikteki diğer gündem maddelerine de değinen Yavaş, özellikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli getirilmesi gibi konulardaki yasaklamalara karşı olduğunu vurguladı. Yavaş, bu yasakların hukuka uygun olup olmadığının sorgulanması gerektiğini dile getirerek, adaletin çabuk gerçekleşmesi için yargılamaların tutuksuz olarak devam etmesinin önemli olduğunu belirtti. Ekrem İmamoğlu’nun canlı yayında yargılanma talebini yineleyen Yavaş, süreçlerin daha da uzaması hâlinde bu durumun insan haklarını zedeleyeceğini vurguladı.
Bu kapsamda, etkinlik Avrupa’nın birleşik bir yapı olarak barış ve işbirliği için beraber hareket etme gerekliliğinin altını çizen önemli bir platform oldu. Her iki tarafın da daha güçlü bağlar kurma yönünde atacakları adımların bu sürecin devamlılığı açısından kritik olacağı söylenebilir.