Azerbaycan’ın Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Ceyhun Bayramov, “Azerbaycan ve Türkiye’nin pozisyonu aynı. Bu, karşılıklı yardım, stratejik partnerlik ve ittifak anlayışıdır. Bu şekilde devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Bayramov, Ankara’daki Türkiye Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması düzenledi. Türkiye’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayramov, Fidan ile Türkiye-Azerbaycan ilişkileri üzerine geniş bir görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 8 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve 2024 yılında da bu güçlü dinamiğin sürdüğünü bildiren Bayramov, enerji alanındaki işbirliğinin de önemine dikkat çekti. “Azerbaycan ve Türkiye’nin enerji işbirliği sadece iki ülkeye yarar sağlamadı, Avrasya’nın enerji coğrafyasını yeniden şekillendirdi.” ifadelerini kullandı.
Bayramov, Iğdır-Nahçıvan-Kars Doğalgaz Boru Hattı’nın yakın zamanda tamamlanacağını ve bu projenin iki ülkeye ek fırsatlar sunacağını ifade etti. Ayrıca Bayramov, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının yıllık kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona yükseltildiğini, bu durumun taşımalara pozitif bir katkı sağlayacağını belirtti.
Bakü’de yeni açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinde öğrenci kabulünün tamamlanmış olduğunu, üniversitenin yeni akademik yılında ilk öğrencilerini ağırlayacağını belirten Bayramov, bu konuyu da gündeme getirdi.
2. Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin eşsizliğini tüm dünyaya gösterdiğini ifade eden Bayramov, “Bu tarihsel öneme sahip dönemde, kardeş ülkenin Cumhurbaşkanı’ndan vatandaşına kadar herkesin Azerbaycan’a tam desteği bizim için çok önemliydi. Bu politik ve manevi destek gücümüzü artırdı, Azerbaycan halkına moral oldu.” dedi.
Kabul ettiği gibi, Karabağ’ı yeniden inşa etmede Türkiye’nin Azerbaycan ile birlikte olduğunu belirtti ve en çok proje gerçekleştiren firmaların Türk firmaları olduğunu ifade etti. Bayramov, “Karabağ Zaferi, Güney Kafkasya’da yeni olanaklar getirdi. Bölgede sürdürülebilir barış inşa etme tarihinde tarihi bir fırsat bulunmaktadır. Barış müzakerelerinde olumlu aşamalar atıldı. Draft metninin çoğu kısmında anlaşmaya varıldı. Ancak, Ermenistan hala Azerbaycan ve Türkiye’ye karşı toprak taleplerini sürdürmektedir. Bu da barış sürecinin önündeki en büyük engeldir. Ayrıca Ermenistan hızla silahlanmaktadır. Bazı ülkeler Ermenistan’ı silahlandırmaktadır. Bu, yanlış bir politikadır ve bölgemiz için tehdit oluşturuyor. Tüm bu süreçleri takip ediyoruz. Tüm bu gelişmeler, Azerbaycan ile Türkiye arasında koordineli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Azerbaycan ve Türkiye’nin konumu aynıdır. Bu, karşılıklı yardım, stratejik ortaklık ve ittifak anlayışı içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde sürecektir. İki ülkemizin politikaları bölgede barış, huzur ve stabilite sağlayacaktır.”