Çinli teknoloji firmalarının küresel otonom sürüş pazarındaki varlıklarını artırma çabaları sürüyor.
Financial Times tarafından aktarılan bilgilere göre, önde gelen teknoloji şirketlerinden Baidu, Avrupa’da robotaksi testlerine başlama aşamasında önemli görüşmeler gerçekleştirmekte.
Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, Baidu’nun İsviçre’nin ulusal posta servisi ile potansiyel bir iş birliği geliştirmeyi hedeflediğini ve aynı zamanda Türkiye’de de operasyonlarını genişletmeyi planladığını belirtiyor.
Şirketin, otonom araç birimi Apollo Go’nun robotaksilerini test etmeyi ve yıl sonuna kadar İsviçre’de bir ofis kurmayı amaçladığı ifade ediliyor.
Baidu’nun bu hamlesinde yerel yönetimin yenilikçi mobilite teknolojilerine karşı açık bir tutum sergilemesinin etkili olduğu vurgulanıyor.
Swiss Post ise mevcut durumda Baidu ile ya da başka bir teknoloji sağlayıcısıyla herhangi bir ortaklıkları olmadığını ancak mobilitenin geleceğine dair yeni müşteri ihtiyaçlarını değerlendirmenin peşinde olduklarını açıkladı.
BAIDU’NUN KÜRESEL GENİŞLEME STRATEJİSİ
Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, yatırımcılara 2025 yılının genişlemeler açısından “çok önemli bir yıl” olacağını bildirdi.
Li, şirketin “varlık açısından hafif” bir genişleme stratejisiyle taksi şirketleri ve filo operatörleri için potansiyel ortaklıkları belirlediğini ekledi.
Baidu, halihazırda Çin genelinde 10’dan fazla şehirde hizmet vermekte ve Hong Kong’da küçük ölçekli bir deneme yürütmekte.
Şirketin uluslararası alanda genişleme planı, diğer Çinli rakiplerinin benzer adımlarını takip ediyor.
Guangzhou merkezli WeRide, bu yıl Fransa’nın Valence kentinde ve Zürih havaalanında robobüs denemelerine başlarken, “Pony.ai” da Lüksemburg’da robotaksileri için test izni aldığını açıkladı.
Ayrıca, Uber, WeRide, Pony.ai ve Momenta adlı üç Çinli otonom araç şirketiyle, robotaksilerini Avrupa ve Orta Doğu gibi küresel pazarlarında dağıtmak üzere anlaşmalar imzaladı.
ÇİN İLE BATI ARASINDA YENİ REKABET: ABD ENDİŞELİ
Otonom araç geliştirme yarışının, elektrikli araç üretiminde önemli bir mesafe kat etmiş olan Çin ile Batı arasında yeni bir rekabet alanı yarattığı görülüyor.
Çin yapımı yüksek teknolojik otomobillerin artan yaygınlığı, Washington’da güvenlik kaygılarına zemin hazırlıyor.
Geçtiğimiz yıl Biden yönetimi, araçların sürücüleri gözetleme kapasitesine dair ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, Çin bağlantılı araç yazılımlarını yasaklamaya yönelik adımlar atmıştı.
Robotaksilerde yaygın olarak kullanılan lidar sensörlerinin en büyük üreticisi olan Hesai, Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddiasıyla Pentagon’un kara listesine alınmıştı; Hesai tarafı ise bu tür iddiaları reddetti.
ROBOTAKSİLER ÇİN’DE YAYGINLAŞIYOR
Sektördeki güvenlik ve sigorta düzenlemelerine ilişkin kaygılara rağmen, Goldman Sachs analistleri, 2030 yılı itibarıyla Çin’in büyük şehirlerinde yarım milyondan fazla robotaksinin faaliyet göstermeye başlayacağını öngörüyor.
Robotaksilerin küresel taksi filolarındaki payının ise 2025’te yüzde 1’in altından 2030’da yüzde 9’a çıkması ve pazarın mevcut 54 milyon dolarlık değerinin yıllık 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Goldman analistleri, otonom araç sektöründe Baidu, WeRide ve Pony.ai gibi mevcut Çinli liderlerin, “yüksek teknolojik giriş engeli” ve algoritmaları geliştirme ile kitlesel dağıtım için gerekli verileri toplama konularındaki avantajları nedeniyle diğer firmalara göre öne çıktıklarını belirtmektedir.
Baidu’nun Apollo Go araçları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde halka 1,1 milyon yolculuk sağladı ve ocak ayında toplam yolcu sayısı 9 milyonu geçmiştir.
Şirketin Avrupa’ya, özellikle Türkiye ve İsviçre’ye açılma planları, ilk olarak Wall Street Journal’da yer almıştı. Baidu ise bu konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapmamıştır.