Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, onursal başkanlığını Doğan Hızlan’ın üstlendiği İstanbul Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl Balkan coğrafyasına odaklanacak.
Festival süresince, çoğunluğu Balkan ülkelerinden gelen 28 şair, edebiyat meraklılarıyla çeşitli etkinliklerde bir araya gelecek. Şiir dinletisinden söyleşilere kadar farklı etkinliklerin yer alacağı festivalde, katılımcılar zengin bir edebi deneyim yaşayacak.
Yurt içinden birçok önemli şair festivale katılacak. Ebru Özden, Seçil Hidayet, Sezin Seda Altun, Elif Nuray, Şadiye Kılıç, Gönül Demircioğlu, Muzaffer Serkan Aydın, Can Acer, Rıdvan Tulum, Samet Karataş, Can Yiğit Tunçman, Suzan Yörük, Ömer Erdem, Oktay Taftalı, Çiğdem Sezer ve Erol Tufan, festivalin yerli konukları arasında yer alıyor.
Yurt dışından ise çeşitli isimler festivale katılacak. Gürcistan’dan Dato Magradze, Moldova’dan Nikolae Spetaru, Sırbistan’dan Nenad Saponja, Makedonya’dan Dejan Trajkoski, Bulgaristan’dan Katya Belçeva, Yunanistan’dan Sophie Dionysopoulou, Azerbaycan’dan Selim Babullaoğlu, İngiltere’den Ella Frears ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Senem Gökel bunlar arasında öne çıkan isimler.
Festival Başkanı Adnan Özer, yaptığı açıklamada, bu yılki festivalin odak noktasının Balkanlar olduğunu belirtti. Özer, Balkan ülkelerinden davet ettikleri şairlerin kendi ülkelerinde önemli şiir organizasyonlarına katkıda bulunan isimler olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye ve Balkanlar arasında şiir aracılığıyla daha güçlü bağlantılar kurmayı hedeflediklerini ifade etti.
Beyoğlu Şiir Rotası, festivalin bu yılki yeniliklerinden biri olacak. Şair Adnan Özer’in rehberliğinde gerçekleştirilecek olan bu gezi, 29 Eylül Pazar günü “Günübirlik Edebiyat” temasıyla düzenlenecek. Özer, gezi sırasında edebiyatçıların önemli duraklarını katılımcılara tanıtacak.
Festivalin açılış etkinlikleri 1 Ekim’de Rami Kütüphanesi bahçesinde yapılacak. Katılımcılar, “Şiir Parkı / İstanbul Şiir Okuyor” programında mikrofonda şiir okuyabilecek. “Söyleşili Şiir Okumaları” ve “Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi” gibi diğer etkinlikler de festival boyunca gerçekleşecek.
Festivalin ikinci gününde, geçen yıl başlatılan “Şair Kadınlar Gecesi” etkinliğine devam edilecek. Atatürk Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde, festivalin yerli ve yabancı kadın şair konukları ise eserlerini okuyacak.
Festivalin kapanış etkinliği 5 Ekim’de Rami Kütüphanesi’nde düzenlenecek. “Şiir ve Şehir Programı” başlıklı konferanslar kapsamında, modern şiirin şehirden aldığı güç üzerine tartışmalar yapılacak. Festival Başkanı Adnan Özer ile Medeniyet Üniversitesinden Yaylagül Ceran’a ait konferanslar, katılımcılara yeni perspektifler sunmayı amaçlıyor.