Yeni mezun sanatçıların eserlerini bir araya getiren ve 2024 yılında sekizincisi düzenlenecek olan BASE sergisi, bugün resmen kapılarını açıyor. 1 Aralık’a kadar sürecek olan bu etkinliğin küratörlüğünü Derya Yücel üstleniyor. BASE, The Ritz-Carlton Residences, İstanbul B Blok’ta gerçekleştirilecek ve sergi kapsamında 33 şehirden ve 40 üniversiteden mezun 132 sanatçının eserleri sergilenecek.
Derya Yücel, BASE 2024 hakkında şöyle konuştu: “Sanatın sonsuz anlamlar ve farklılıklar içerdiği göz önüne alındığında, BASE katılımcıları olan genç sanatçı adaylarının yarattığı birbirinden farklı bakış açıları bu çeşitliliğin ifadesi olarak görülmelidir. Bu yılki katılımcıların, sanatsal üretimdeki çeşitliliğin farkında, üretim dilinde çoksesli ve sanat aracılığıyla kendilerini ifade etme konusunda belirli bir olgunlukta olduğuna inanıyorum. BASE, sanat üretimi ve paylaşım alanına dair bir misyona sahip ve geniş ölçekli bir mezuniyet sergisi olarak değerlendirilebilir. Böylelikle, BASE’in bize ne gösterdiğiyle daha fazla ilgileniyoruz.” Yücel, BASE 2024 seçkisinin hem yerel hem de küresel alanda sanat üretimindeki ortak dinamizmi ortaya çıkarma fırsatı sunduğuna inandığını belirtti.
YARATICI TAVIRLAR
Üretimlerin içerik bağlamında ortaklıklar taşıdığını vurgulayan Yücel, “Türkiye’nin 33 şehrinden ve 40 farklı güzel sanatlar fakültesinden mezun olan 132 sanatçı, akademik formasyonları, sanatsal dilleri ve mecra olarak farklı yaratıcı tavırlara sahiptir” dedi. Bu yılki sergide çevre, beden, hafıza, psikoloji, kentsel dönüşüm gibi kavramlar ele alınıyor. Ayrıca, resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme ve video gibi anlatım biçimleri ön planda.”
Zora Kızılkaya, “Görücü Usulü”
ZOR SORU
BASE bu yıl “Sanat ne yapar?” sorusunu gündeme getiriyor. Yücel, “Böylesine basit ama bir o kadar zor bir sorunun çok katmanlı fikirlere kapı açabileceğini düşünüyorum. Seçkide yer alan genç sanatçılara bu soruyu yönelttik ve verdikleri yaratıcı cevaplar sergide sergilenecek. Bu sorunun, yalnızca genç sanatçıların sanata bakışlarıyla ilgili bir görüş vermenin ötesinde, izleyicileri de sanatın anlamı üzerine düşünmeye teşvik edeceğine inanıyorum,” şeklinde konuştu.
‘NE YAPIYORSA O’
Sonuç olarak, “Sanat ne yapar?” sorusu, sanatçı, yapıt ve izleyici arasında etkileşimsel bir platform yaratma amacını taşımaktadır. Bugün sanatın anlamı, işlevi, gerekliliği ve insan üzerindeki etkileri, farklı tanımlamalar içeriyor. Sorular sormak, herhangi bir şeyin sanat olabileceği düşüncesi ya da sanat eserini tanımlayan o değişken değeri anlayabilmek açısından önemli. Yücel, BASE için önerdiği başlığın bir sohbetten doğduğunu ve kişisel yanıtının “Belki de sanat, yalnızca ne yapıyorsa odur” olduğunu ekledi.