USD39,65
%-0.06
EURO45,95
%0.34
BIST9.141,31
%-0.67
Petrol71,12
%-5.78
GR. ALTIN4.313,06
%0.37
BTC4.081.503,73
%3.12
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Behçet Necatigil: Şiirle Ölümsüzleşen Usta Şair

Behçet Necatigil: Şiirle Ölümsüzleşen Usta Şair

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Behçet Necatigil, asıl adı Mehmet Behçet Gönül olan ve 16 Nisan 1916 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya gelen ünlü bir şairdir. Kastamonulu Mehmet Necati Gönül ve Geyveli müderris Hafız İbrahim Hakkı Efendi’nin kızı Fatma Bedriye’nin çocuğu olmuştur. Usta şair, ailesinin yaşamındaki ani değişikliklerle boşluklar içine doğmuş ve henüz iki yaşındayken annesini kaybetmiştir. Bu kaybın ardından anneannesi Emine Münire Hanım’ın evine taşınmış ve burada büyümüştür.

Behçet Necatigil’in babası, bir yıl sonra bir saray memurunun kızı olan Saime Hanım ile evlenmiştir. Çocukluk yıllarını anneannesinin evi ile babasının ve üvey annesinin yaşadığı ev arasında geçiren şair, 1923 yılında ilkokula başlamıştır. İlkokulun ilk dört yılını Beşiktaş Cevri Usta Mektebinde okuyan Necatigil, anneannesinin rahatsızlığı sebebiyle babasının yanına Kastamonu’ya gitmek zorunda kalmıştır. Burada son sınıfı Kastamonu Erkek Muallim Tatbikat Mektebinde tamamlamıştır.

HASTALIK VE EĞİTİM HAYATI

Behçet Necatigil, ortaokul eğitimine 1927 yılında Kastamonu Lisesinde başlamış fakat yetersiz beslenme ve bakımsızlık nedeniyle adenit tüberkülozuna yakalanmış ve öğrenimine ara vermek zorunda kalmıştır. Tedavi için İstanbul’a döndükten sonra, bu süreçte edebiyata olan ilgisi de artmaya başlamıştır. Ortaokul yıllarında Zeki Ömer Defne gibi eğitmenlerinin desteğiyle ‘Küçük Muharrir’ adında kendi dergisini çıkarmaya başlamış, 26 sayı yayımlamıştır. Bu dönemde, aynı zamanda Akşam gazetesinde ‘Küçük Muharrir’ ismiyle yazılar yazmaya devam etmiştir.

Behçet Necatigil, 1931 yılında Kabataş Lisesinin ortaokul kısmına kaydolmuş ve burada lise eğitimini de tamamlayarak 1936 yılında birincilikle mezun olmuştur. Lise yıllarında Varlık Dergisi’nde eserleri yayınlanmış, 1936 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiştir.

İLK ŞİİR KİTABINI YAYINLADI

1937 yılında “Deutscher Akademischer Austauschdienst” daveti ile Berlin Üniversitesi’nde dört aylık bir dil eğitimi alan Necatigil, üniversite eğitimini 1940 yılında birincilikle tamamlayarak Kars Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Zonguldak Çelikel Lisesinde de kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, 1945’te “Kapalı Çarşı” adlı ilk şiir kitabını yayımlamıştır. Ertesi yıl mezun olduğu Kabataş Lisesinde göreve başlamıştır.

Bunun yanı sıra, 1949 yılında Sarıyer Ortaokulunda ek ders vermeye başlayan Necatigil, burada tanıştığı Huriye Hanım ile evlenmiş ve çiftin iki kızı dünyaya gelmiştir. 1955 yılında resmi olarak “Necatigil” soyadını almış ve bu adla anılmaya başlamıştır. 1960 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsüne atanmış ve 1972 yılında emekliye ayrılmıştır. Kısa süreli Anadolu’da da öğretmenlik yapmasının yanı sıra, Türk Dil Kurumu ve Türk-Alman Kültür Derneği’ne üye olmuştur.

13 Aralık 1979’da akciğer rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Necatigil, Şişli Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir. Edebiyat dünyasına bıraktığı eserleri ve başarılarıyla, ismini yaşatmayı başarmıştır.

EDEBİ HAYATI VE ESERLERİ

Behçet Necatigil, felsef

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Behçet Necatigil: Şiirle Ölümsüzleşen Usta Şair
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!