Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Demirören Grubu’nun 2017 yılında Doğan Grubu’nu satın almak amacıyla Ziraat Bankası’ndan temin ettiği kredinin mevcut durumunu öğrenmek için CİMER’e başvurdu. TBMM’ye sunulan Sayıştay raporunda, Demirören Grubu’nun borcunun 30 milyar lirayı aştığının belirtilmesi üzerine Bulut, 2018 yılında Demirören Grubu’na sağlanan kredinin 700 milyon dolar proje kredisi ve 100 milyon dolar da işletme kredisi olmak üzere toplamda 800 milyon dolar olduğunu bildirdi.

NEDEN YASAL TAKİP BAŞLATILMADI?

Bulut, Ziraat Bankası’nın konuyla ilgili kendisine verdiği yanıtta detaylı bilgi alamadığı gerekçesiyle, TBMM Başkanlığına sunduğu önergenin geri döndüğünü dile getirdi. Bu süreç sonucunda, CİMER üzerinden Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’na olan borç miktarını, diğer kamu bankalarına olan borç durumunu, grubun borçlarının ne kadarını ödemiş olduğunu, borçların ödenmesine yönelik alınacak önlemleri ve yasal takibin neden başlatılmadığı gibi soruları yöneltti. Ayrıca, geçmiş yıllarda Demirören Grubu’nun zararlarını ve kredi alma koşullarındaki ihmalleri de sorguladı.

TİCARİ SIR!

Bulut’un CİMER başvurusuna Ziraat Bankası’ndan gelen yanıt ise oldukça kısıtlayıcı oldu. Banka, “Bankamıza ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankamız internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, bu adreslerden bilgi alınabilir. Ancak bu raporlar dışında talep edilen bilgilerin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi gereğince ticari sır olduğu” açıklamasında bulundu.

“ZİRAAT BANKASI ESENLİKLER DİLER”

CİMER’den gelen yanıta dair değerlendirmelerde bulunan CHP’li Bulut, Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’ndaki kredisi ile ilgili bilgi edinemediklerini belirtti. TBMM’ye sunulan önergenin geri döneceğini ve CİMER üzerinden yapılan sorgulamanın da “ticari sır” diye geçiştirildiğini ifade ederek, “Demirören Grubu, Ziraat Bankası’ndan aldığı kredilerle esenlikler içinde olabilir ancak 86 milyon lira zararı olan bir şirketin durumunun esenliklerden uzak olduğu açıktır” açıklamasında bulundu.

“‘CHP’Lİ BELEDİYELERİ SİLKELEYİN’ DİYENLER NEREDE?”

Sayıştay raporlarında Demirören Grubu için yapılan tespitlerde, “Gelir yaratma kapasitesi düşük, öz kaynaklarının tamamını yitirdi, yüksek mali borçlanma içinde, yasal takip dahil her türlü önlem hızlıca alınmalı” ifadeleri yer alıyor. Bulut, “CHP’li belediyeleri silkeleyin” diyenlerin, Demirören Grubu’nun 30 milyar lirayı aşan borcu için neden harekete geçmediğini sorgulayarak, bu durumun milletin kaynaklarının yönetimi açısından son derece kaygı verici olduğunu belirtti. Kredinin akıbetinin peşini bırakmayacağını da vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi