Bursa’nın Yıldırım ilçesinde babası Mehmet Ulus ve oğlu Egemen Ulus ile birlikte marangozluk yapan 44 yaşındaki Özgür Ulus, hem yerel hem de uluslararası alanda önemli bir başarıya imza atıyor. Ulus, mutfak gereçleri, tablo, biblo, maket ev, hediyelik ve süs eşyası gibi çeşitli ahşap ürünleri, 4 kıtada toplam 74 ülkeye ihraç ediyor. Özgür Ulus’un hikayesi, marangozlukla verdiği emek ve bunu geleceğe taşımaktaki azimle dolu.
Küçük yaşlardan itibaren bu alana ilgi duyan Ulus, ilk olarak bir fabrikada kısa bir süre çalıştıktan sonra aile geleneğini sürdürmeye karar verdi. 75 metrekarelik iş yerinde marangozluğa başlayan Ulus, zamanla atölyesini büyütme kararı aldı. 20’li yaşlarında Mudanya ilçesine taşınarak 350 metrekarelik bir alanda faaliyet göstermeye başladı. Buradaki atölyesinde ise kıl testere ve iskarpela gibi aletler kullanarak el yapımı ürünler üretmeye yöneldi.
Özgür Ulus, babası ve oğluyla birlikte gerçekleştirdikleri imalatta sürekli olarak ürün çeşitlerini artırdıklarını belirtti. Bugün gelinen noktada yurt içinde büyük bir müşteri ağına sahip olmanın yanı sıra, uluslararası pazarda da kendine önemli bir yer edindi. Sadece bu ürünleri ihraç etmekle kalmayıp, kaybolmaya yüz tutmuş 13 ana meslekte kullanılan malzemelerin tedarikçiliğini de yaparak, bu değerleri yaşatmanın mücadelesini veriyor.
Ulus, sedef işçiliği ve diğer geleneksel zanaat dallarında çalışmaları desteklediklerini ifade ederek, “Bıçak yapmak isteyen bir kişinin ihtiyaç duyduğu tüm malzemeleri tedarik ediyoruz. Böylelikle o kişinin el becerileri ile birleşip, bıçak yapmasını sağlıyoruz. Ayrıca evde çocuklarıyla bir kutu oyarak biblo yapmak isteyen bireylere de destek veriyoruz,” dedi. Bu noktada ahşap oymacılığının popülerliğine dikkat çekti.
“ÇOCUĞUMUZ DA KENDİ ÇOCUĞUNA DEVREDECEK”
Özgür Ulus, babasından öğrendiği mesleği oğlu Egemen Ulus’a da aktardığını vurgulayarak, “Bu zamana kadar 4 kıtada 74 ülkeye Bursa’dan ürün gönderdik. Ürünlerimiz Singapur, Çin, Tayland, Yeni Zelanda, Malezya, Almanya, İtalya, Belçika, ABD ve Kanada gibi ülkelerde yer alıyor,” dedi. Şu an 350 metrekarelik atölyelerinde 4 çalışanıyla birlikte yaklaşık 1200 çeşit ürün ürettiklerini belirten Ulus, bunların 150 kaleminin yurt dışına ihraç edildiğini aktardı.
Özgür Ulus, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlama arzusuyla bayrak yarışını sürdüreceklerini de dile getirerek, “İşin en çok eziyet çeken tarafı babam. Sıkıntıları çekerek bu mesleği bizlere aktardı. Biz de bayrağı biraz ileri götürmeye çalıştık. Çocuklarımız daha rahat bir yaşam sürecek. Kurulu bir düzen ve gelişen teknolojiyle birlikte çocuklarımıza böyle bir imkân sunacağız. Bayrağı aldık, yarışı bir yere kadar getirdik. Çocuğumuza devredeceğiz. Çocuğumuz da kendi çocuğuna devredecek,” şeklinde konuştu.