Son zamanlarda gündeme gelen büyük bir veri sızıntısı, Apple ve Google gibi dev teknoloji şirketlerinin kullanıcılarını ciddi anlamda etkiledi.
Siber güvenlik uzmanı Jeremiah Fowler tarafından ortaya çıkarılan ve kısa bir süre boyunca erişime açık kalan 47 GB boyutundaki veritabanı, tam 184 milyondan fazla kullanıcı kaydını barındırıyordu.
Bu kayıtlar, bireysel kullanıcıların yanı sıra 29 farklı ülkeden 220 resmi e-posta adresini de içermektedir.
SIZINTININ KAPSAMI
Sızan veriler arasında Facebook, Instagram, Netflix, Microsoft, PayPal ve Amazon gibi popüler platformların hesap bilgileri yer almakta, bunların yanı sıra banka ve cüzdan bilgilerine ait yüzlerce yani birçok kayda da rastlanmaktadır.
Verilerin kimler tarafından ve hangi amaçla toplandığı henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak bu tür kapsamlı bir veri setinin, büyük bir olasılıkla kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla ele geçirildiği düşünülmektedir.
VERİ GÜVENLİĞİNE YÖNELİK ENDİŞELER ARTIYOR
Veritabanını barındıran altyapının sahibi olan World Host Group, ilgili sunucunun sahte bir kullanıcı tarafından kontrol edildiğini ve sistemin kapandığını bildirdi.
Ancak Fowler dışında başka birinin bu verilere erişip erişemediği belirsizliğini koruyor. Hassas bilgilerin dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve diğer kötü niyetli eylemlerde kullanılma olasılığı, veri güvenliği açısından ciddi kaygılar ortaya çıkarmaktadır.
Bu nedenle, özellikle Apple ve Google gibi platformlarda kullanıcıların şifrelerini düzenli olarak güncellemeleri ve iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini kullanmaları şiddetle önerilmektedir.