Gençler ve orta yaş grubundaki bireyler arasında cep telefonu kullanımı artık bağımlılık derecesine ulaşmış durumda. Uzmanlara göre, cep telefonlarının aşırı kullanımı eklemlerde ve sinir dokusunda ciddi hasarlara neden olabiliyor. Akıllı telefonların hayatı kolaylaştırmasına rağmen insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, özellikle kas iskelet sistemi, eklemler ve sinir dokusu üzerindeki zararlarıyla belirginleşiyor.
Ortalama duruş pozisyonunda tekrar eden el, bilek ve dirsek hareketlerinin sürekliliği, eklem bölgelerinde sertleşme, kireçlenme ve iltihaplanmaya yol açarak sinir dokusunu da etkiliyor. Bu durum ise ağrı ve uyuşma gibi sıkça karşılaşılan rahatsızlıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, bu tür hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu ve en önemli tedavinin ise bağımlılık derecesini azaltmak olduğunu belirtiyor.
Ağır vakalarda cerrahi müdahalenin gerekebileceğini ifade eden uzmanlara göre, cep telefonlarının özellikle iş veya sosyal ortamlarda kullanılması beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Psiko-sosyal sorunlar arasında stres, gerilim, uykusuzluk, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi problemler de cep telefonu kullanımının etkileri arasında yer alıyor. Bununla birlikte, Alzheimer gibi ciddi hastalıkların yanı sıra beyin tümörleri üzerindeki etkileri hala tartışma konusu.
Kulaklık kullanımındaki radyofrekans seviyelerinin artmasıyla birlikte stres, gerilim, baş ağrısı ve dikkat eksikliği gibi fonksiyonlar üzerindeki etkilerin toplumda arttığı gözlemleniyor. Özellikle gençler arasında okul başarısızlığı ve dikkat dağınıklığı, orta ve ileri yaş gruplarında ise hafıza problemleri ve unutkanlığa neden olan cep telefonu kullanımı, Alzheimer gibi ciddi nörolojik hastalıklara bile sebep olabiliyor.
Son olarak, uzmanlar cep telefonlarının hayatımızdaki önemini ve kolaylıklarını anlayışla karşılarken kullanım şekillerini dengelemeyi ve bağımlılığı azaltmayı öneriyorlar. Bu yönde atılacak adımlar, gelecekte sağlık sorunlarının minimize edilmesine yardımcı olabilir.