CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelindeki kamu hastanelerinde yaşanan doktor açığını Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yönelttiği soru önergesiyle gündeme taşıdı. Gürer, özellikle hastaların uzun süreler beklemek zorunda kalmalarının doktor açığı ile olan bağlantısını sorguladı ve bunun üzerindeki durumu kapsamlı bir şekilde irdeledi.

GÜRER’İN SORDUĞU SORULAR:

Gürer, Sağlık Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde şu kritik sorulara yanıt aradı:

  • Kamu hastanelerinde hangi branşlarda doktor açığı bulunmaktadır?
  • Randevu sürelerinin uzunluğu, doktor açığı ile doğrudan ilişkili midir?
  • Randevu başvurusu yapan fakat randevuya gitmeyen hasta sayısı ne kadardır?
  • Randevusuz gelen hastaların muayeneleri nasıl yönetilmektedir?
  • TRT Spor kanalındaki doktor açığıyla ilgili herhangi bir şikayet veya başvuru yapılmış mıdır?
  • 18 yaş altındaki hastaların tedavi süreçlerinde bir aksama yaşanmakta mıdır?

BAKAN MEMİŞOĞLU’NDAN CEVAP:

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye genelindeki sağlık tesislerinde uzman ve pratisyen hekim ile diğer sağlık personeli sayısının, sağlık hizmeti sunumunu aksatmayacak şekilde planlandığını bildirdi. Bakan, “Bakanlığımızın uzman hekim ihtiyacı, devlet hizmet yükümlülüğü ve açıktan atama kuraları ile karşılanmaktadır. Her iki ayda bir yapılan devlet hizmeti yükümlülüğü kurası ile ülke genelinde dengeli bir dağılım sağlıyoruz. En çok ihtiyacın olduğu illerden başlayarak, kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca olağanüstü durumlar için mevcut sağlık hizmetlerinin personel görevlendirilmesiyle desteklendiği de vurgulandı.

MHRS RANDEVU SİSTEMİ VE YENİLİKLER:

Bakan Memişoğlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yapılan randevuların, bölgesel farklılıklar ve hastanelerin durumu göz önünde bulundurularak planlandığını yineledi. “MHRS randevuları, hastanenin rolü, hekimlerin sayısı ve randevu talepleri gibi bir dizi değişkeni dikkate alarak belirleniyor. Bu sayede vatandaşlarımıza en uygun hizmeti sunabilmek için sistemimiz sürekli olarak güncelleniyor.” şeklinde konuştu. Randevu sürelerinin branş ve yapılacak işlemlere göre belirlendiğini doğrulayan Bakan Memişoğlu, randevu sürelerinin 10 dakikadan başlayıp, gerekirse 15 güne kadar uzayabileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaştan randevu almadan hastaneye başvurduğunda muayene taleplerinin her durumda karşılanacağı belirtildi.

VATANDAŞLARDAN ŞİKAYETLER:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son dönemde vatandaşlardan randevu yoğunluğu, sıra bulamama ve doktor yokluğu yönünde sürekli şikayetler aldıklarını belirterek, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlarına tepki gösterdi. Gürer ayrıca, sağlık hizmetlerine erişimin giderek zorlaştığını, özellikle devlet hastanelerinde MHRS sistemi üzerinden randevu almak isteyenlerin bazı branşlarda uzun tarihlere randevu almak zorunda kaldığını ifade etti.

Gürer, sağlık sistemindeki sorunların hasta, doktor ve sağlık çalışanları arasında bir sorun yumağına dönüştüğünü vurgulayarak, aile hekimlerinin iş bırakma noktasına