CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaya vereceğin teminat varsa borçla yaşamak aç kalmamanın çözümüne dönüştü” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevcut ekonomik durum hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, bireylerin neredeyse tamamının bankalar aracılığıyla borçlanarak yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Gürer, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarındaki sürekli artışın, toplumun içine düştüğü zor durumu gözler önüne serdi. Kendisi, “Emekli maaşları geçinmeye yetmiyor, artık sadece ev kirasını bile ödemekte zorlanıyoruz,” şeklinde konuştu. Bu durum, borç bulmaya bağlı hale geldiğinden, birçok insanın aç kalmamak için yoğun bir borç döngüsüne girdiğini ifade etti.
ÇEKLERDE SORUN VAR
Gürer, ekonomik krizi yok saymaya çalışan hükümetin, halkın yaşadığı sorunları görmezden geldiğini iddia ederek, yanlış yönetimlerin faturasının halk tarafından ödendiğini vurguladı. Aynı zamanda, çeklerle yapılacak ödemelerde de ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bankalara ibraz edilen karşılıksız çek sayısının, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 89,5 oranında artarak 197 bini geçtiği ve bu chekin parasal tutarının da yüzde 245 oranında artarak 122,9 milyar liraya ulaştığı ifade edildi. Ayrıca, karşılıksız çek sayısının, yıl tamamlanmadan son beş yılın en yüksek rakamına ulaşması dikkat çekti. Bunun yanı sıra, protesto edilen senet sayısının da yüzde 4,9 oranında artarak 172 bin 590’a, bu senetlerin parasal tutarının ise yüzde 175,8 oranında artarak 31,7 milyar liraya yükseldiği bilgisi iletildi. Gürer, icra dairelerine 1 Ocak – 25 Ekim 2024 tarihleri arasında, UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının 7 milyon 602 bin olduğunu, bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının ise yıl başından bu yana 47 milyar liralık (yüzde 102,9 oranında) bir artış gösterdiğini belirtti.
ÇİFTÇİNİN HALİ HARAP
Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründe de borçların hızla arttığını vurguladı. Çiftçilerin ekim yaparken yaşadığı zorlukların giderek arttığını belirten Gürer, artan girdi fiyatlarına rağmen, piyasalarda uygulanan düşük alım fiyatlarının çiftçilerin zarar etmesine yol açtığını ifade etti. Ayrıca, kamu alımlarının geri planda kalması, tüccarların üreticiyi mağdur etmesine sebep olmaktadır. Tarım sektörünün bankalara olan toplam borcunun 746 milyar 548 milyon 239 bin TL’ye yükseldiğini yakınan bürokrat, bu borçların zamanında tahsil edilmediği için takipte bulunan borçların da 2 milyar 944 milyon 130 bin TL seviyesine ulaştığını belirtti. Gürer, yalnızca son bir ay içinde sektördeki borcun 31,5 milyar TL arttığını da sözlerine ekledi.