CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarını gündemine aldı. Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) patates alımı yaparak üreticilerin mağduriyetini gidermesi gerektiğini ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin tarım sektöründeki sürdürülebilirlik sorunlarına dikkat çekti. Özellikle patates üreticilerinin karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, düşük satış fiyatları ve artan maliyetler arasındaki dengenin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirtti. Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girerek patates alımı gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.
FIRSATÇILARA DİKKAT!
Gürer, kar yağışının tarım için olumlu bir gelişme olduğunu ancak bu durumun yanı sıra gıda fiyatlarının artışını da göz önünde bulundurmak gerektiğini sözlerine ekledi. “Kar yağışı, ülkemizde ciddi bir kuraklık tehlikesine karşı faydalı olmuştur. Ancak bu süreçte, ulaşım sorunlarının yaşanması bekleniyor. Bu durum, fırsatçıların gözüne girebilir ve fiyatları artırmalarına neden olabilir. İktidarın bu duruma karşı denetimlerini sıkılaştırması son derece önemlidir,” diye belirtti.
PATATES ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
Tahrip edici ekonomik koşullarla yüzleşen patates üreticilerinin durumunu aktaran Gürer, 2024 yılında Türkiye’de patates üretiminin 6,5 milyon ton seviyelerine ulaştığını dile getirdi. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında üretimdeki istikrarlı artışın, buna bağlı olarak satışlarda yaşanan sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. “Üreticilerimizden gelen telefonlar üzerine, ‘Ne olacak bizim hâlimiz?’ sorusu gündeme geliyor. Bitlis’in Ahlat Dernek Başkanı’nın bahsettiği gibi, bölgede 250 bin ton patates depoda bekliyor,” dedi.
Nevşehir ve Niğde ziyaretlerinde de benzer sorunlarla karşılaştığını ifade eden Gürer, “600 bin tona yakın patatesin depolarda beklediğini ve üreticilerin borçlarını ödeyemediklerini gördüm. İcra süreçleri başlamış durumda; tarımdan kullandıkları aletler bile icradan geçiyor,” ifadelerini kullandı.
“PATATES ÇÖP OLACAK”
Artan maliyetler nedeniyle patatesin maliyetinin 6-7 lira arasında değiştiğini ancak geçmiş yıl ürününün 3 liraya alınmadığını kaydeden Gürer, “Eğer devlet bu duruma müdahil olmazsa ve TMO bir an önce alım gerçekleştirmezse, patates çöpe gidecek,” uyarısında bulundu.
TMO’YA ÇAĞRI
Gürer, TMO’nun yurtdışından pirinç getirip piyasaya sunduğunu belirterek, “Kendi toprağımızda yetiştirilen patatesi alıp uygun fiyatlarla halka sunmamak düşündürücüdür. Ramazan öncesi, dar gelirlilerin patates tüketmesi için fiyatların artırılması ve çiftçilerin bu süreçte desteklenmesi şarttır,” dedi.
BORÇ YAPILANDIRMASI ŞART
Çiftçilerin borçlarının yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Gürer, “Üreticilere doğrudan destek sağlanmalı ve tarımsal borçları sürdürülebilir bir noktaya taşımak adına gerekli adımlar atılmalıdır. Mevcut borçların 2 yıl ötelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekmektedir,” ifadesinde bulundu.
ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANMALI
Tarım sigortasının önemine de değinen CHP’li Gürer, “Çiftçilerin yaşamış olduğu zararların karşılanması için gerekli destek mekanizmalarının oluşturulması gerekir,” sözlerini sarf etti. Kooperatifçiliğin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, üreticilere çok yönlü destek sağlayacak sistemlerin kurulması gerektiğinin altını çizdi.
TOPRAK SAĞLIĞI KRİTİK BİR HALE GELDİ
Ömer Fethi Gürer, toprak sağlığının korunmasının tarımın sürdürülebilirliği açısından kritik bir unsur olduğunu belirtti. “Toprak sağlığı korunmazsa, ileride daha büyük sorunlar yaşayabiliriz. İç Anadolu’daki sulama suyu sorunları giderek derinleşiyor. Kuyu ruhsatlarının eksikliği, çiftçilerin finansman erişimini engelliyor ve bu durum modern sulama yöntemlerinin benimsenmesini geciktiriyor,” diyerek tarımsal üretimin geleceğine dair endişelerini dile getirdi.
Yazar: Nursel Dilek MANAVBAŞI