CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, açıklanan son verilere göre Türkiye’nin dünyada en yüksek enflasyon yaşanan 6 ülkeden biri olduğunu söyledi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye’nin enflasyon verileri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Öztrak, son verilere göre Türkiye’nin, dünya genelinde en yüksek enflasyona sahip altı ülkeden biri olduğunu belirterek, “Vatandaşın cebine indirilen darbe olan enflasyon verileri, vatandaşın iradesine indirilen darbe olan kayyum haberleriyle aynı gün geliyor” ifadesini kullandı. Bu ifadeleriyle, ekonomideki kayıplar ve yönetimin sorunlarını bir arada ele alarak, derin bir analiz yapma niyetini gösterdi.
Öztrak ayrıca, devlet yönetimindeki karmaşa ve çöküşün farklı başlıklar altında birleştiğini belirtti. “Bu durum, tek kişilik yönetimin serencamını ortaya koyuyor” diyerek, mevcut yönetim biçiminin getirdiği olumsuz sonuçları vurguladı. Öztrak, enflasyon araştırması yapan İTO (İstanbul Ticaret Odası) ve ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) gibi kurumlarla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasındaki rakamların tutarsızlık gösterdiğine de dikkat çekti.
Öztrak’ın verdiği bilgilere göre, Ekim ayındaki aylık enflasyon oranları; İTO’ya göre yüzde 3,64, ENAG’a göre yüzde 5,57, TÜİK’e göre ise yüzde 2,88 olarak gerçekleşti. Bu rakamların birbirinden bağımsız olarak belirlenmesi, resmi enflasyonla vatandaşın yaşadığı enflasyon arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Öztrak ayrıca, Türkiye’nin yıllık enflasyon oranının yüzde 48,6 olduğunu, bu oranın dünya genelinde en yüksek enflasyonu yaşayan altı ülke arasında olduğunu belirtti. Bu ülkeler arasında Arjantin, Suriye, Güney Sudan, Filistin ve Zimbabve yer alıyor.
Öztrak, TÜİK’e göre son bir yıl içinde çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artış oranlarını da sıraladı. Kiraların yüzde 113, eğitim ücretlerinin yüzde 94, kreş fiyatlarının yüzde 86, sebze fiyatlarının yüzde 75, kuzu eti fiyatının yüzde 71 ve hastane hizmetlerinin yüzde 65 oranında arttığını belirtti. Bu veriler, resmi enflasyon rakamlarıyla karşılaştırıldığında, vatandaşların yaşam standartlarını oldukça olumsuz etkileyen bir tabloyu ortaya koyuyor. Öztrak, “Vatandaşın yaşadığı enflasyon, hükümetin tabelaya yazdığı resmi enflasyona dikiz aynasından el sallıyor” diyerek, yaşanan ekonomik krizi ve halkın bu durumdan nasıl etkilendiğini vurguladı.
Son olarak, Ekim ayı enflasyon verilerine dayanarak, 2025 yılındaki vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranının yüzde 44 olarak öngörüldüğünü kaydeden Öztrak, bu oranın 2025 için tahmin edilen enflasyon oranının 2,5 katından fazla olduğunu ifade etti. Bu durum, hükümetin ekonomik yönetiminde ne denli bir tutarsızlık yaşandığını ortaya koyarken, halk için de ileride daha büyük ekonomik yükler anlamına gelebilir.