CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılına kıyasla çiftçilerin bankalara olan borcunun 8 kat artarak 886 milyar 627 milyon liraya ulaştığını aktardı. “2020 yılında çiftçilerin kredi borcu 111 milyar 216 milyon lira iken, bu gün itibarıyla bu rakam 886 milyar 627 milyon liraya yükseldi. Borcu olmayan bir çiftçi dahi yok. Çiftçimiz, kredi alarak tarımsal faaliyetlerini sürdürebiliyor” diyen Gürer, böyle bir durumun tarımda sürdürülebilirliği tehlikeye soktuğuna dikkat çekti.

DESTEKLER YETERSİZ VE GEÇ VERİLİYOR

Gürer, Türkiye’deki çiftçi sayısının Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre 2 milyon 300 bin civarında olduğunu belirtirken, verilen desteklerin yetersiz olduğuna vurgu yaptı. “Tarım ve Orman Bakanı, geçtiğimiz yıl alınan desteklerin hesaplara yatırıldığını açıkladı. Ancak bu desteklerin gecikmesi nedeniyle çiftçiler, üretim dönemi sonrasında ancak destek alabilmektedir. Geçen yıl milli gelirin 411 milyar lira olan yüzde birlik kısmı çiftçilere verilmedi. Sadece 91 milyar lira destek sağlandı ve bu destek de hasattan sonra çiftçilere ulaştırıldı.” diye konuştu.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 1’İ ÇİFTÇİYE VERİLMİYOR

Gürer, çiftçilere milli gelirin yüzde 1’i oranında destek verilmesi gerektiğini ancak bunun uygulanmadığını ifade etti: “Bu yıl verilmesi gereken destek 615 milyar lira iken, yalnızca 135 milyar lira vaat edildi. Tarımsal girdi maliyetlerini karşılamak için gereken mazot, gübre, tohum, ilaç, kira, işçilik ve elektrik giderlerinin artışını önlemiyorlar. Bu durum, çiftçilerin maliyetlerini sürekli artırmaya devam ediyor.”

DÜŞÜK ALIM FİYATI ÇİFTÇİYİ ZORA SOKTU

Artan girdi maliyetlerinin yanı sıra düşük alım fiyatlarının da çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Gürer, “Çiftçilerin ürün alım fiyatları düşük tutuluyor. Geçtiğimiz yıl buğday fiyatları yalnızca yüzde 12, arpa fiyatları ise %3 artırıldı. Bu artışlar, enflasyon karşısında çiftçiyi koruyamadığı gibi, girdi maliyetleri artışının çok altında kaldı. Eğer bu yılda hububat fiyatları yine düşük olursa, çiftçiler büyük sorunlar yaşayacak.” dedi. Gürer ayrıca, 2024 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hububatta 3 milyon 300 bin ton, buğdayda 1 milyon 200 bin ton üretim düşüşü yaşandığını da anımsattı.

TARIMDA DOĞRU PLANLAMA ŞART

Gürer, Türkiye’nin buğdayda yeterli olamamasının ve ithalatçı bir ülke haline gelmesinin ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, tarım politikalarının doğru bir şekilde planlanması gerektiğini vurguladı. “Askıda buğday uygulaması, Türkiye gündeminde buğdayı konuşur hale getirdi; fakat çiftçiler bu süreçte kayıplara uğradı. Üretim kaybı yaşamamak için çiftçi refahının sağlanması zorunludur. Aksi takdirde ithalat oranı daha da artacaktır.” diye ekledi.

Muhabir: Hatice GÜREL