Bakan Göktaş, “Dijital bağımlılıkta 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 arası ebeveyn onayı olacak şekilde kademeli bir düzenleme önereceğiz. Bunun için yasal bir düzenlemeye gidilmesi yönünde çalışmalarımızda son aşamaya geldik” dedi.
Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş başkanlığında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konsey Salonu’nda bir araya geldi. Toplantıda, 2024 Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin değerlendirilmesi hedeflendi.
Bakan Göktaş, toplantının başında, çocuklar için yürütülen tüm çalışmaları “çocuğun üstün yararı” ilkesine dayandırarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Gözlerini dünyaya açan her evladımızın hayatının her anında, her ihtiyacında yanında olacağımız bir sistem kurduk.” ifadesini hatırlattı. Bu çerçevede, çocukların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bütüncül politikaların geliştirilmesi üzerine vurgu yaptı. Bu bağlamda, 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın önemli bir yol haritası sunduğunu belirtti.
“Geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz”
Göktaş, eylem planı doğrultusunda gerçekleştirdikleri 6 stratejik amacın yanı sıra, çocukların karar alma mekanizmalarında yer almasını desteklemek için 18 farklı faaliyet düzenlediklerini açıkladı. 34 bini aşkın çocuk bu komitelere katılarak hakları ve sorumlulukları konusunda bilinçlendiriliyor. Geçtiğimiz yıl boyunca, 7 bölgede yapılan 25. Ulusal Çocuk Forumu Buluşmaları ile çocuk haklarının önemine dikkat çektiklerini ifade etti. 180 bin 744 çocuk katılımcı ile toplam 3 bin 545 etkinlik düzenlendiğini de vurguladı.
Göktaş, çocuk dostu adalet alanında gerçekleştirilen 19 faaliyette çocukların adalete erişimlerini kolaylaştıran mekanizmaların kurulduğunu ifade etti. Ayrıca, risk altında bulunan çocukların tespiti ile zaman kaybetmeden gerekli önlemlerin alındığını belirtti.
Çocukların güvenli ortamlarda büyümeleri için 83 faaliyetin gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, 10 bin 467 çocuk için Gönül Elçileri Projesi ile koruyucu aile desteği sağlandığını aktardı. Bugüne kadar 20 bin 222 çocuğun evlat edinme hizmetinden faydalandığını ve 170 bin 567 çocuğa destek olunmaya devam edildiğini belirtti.
“2024’te 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini yürüttük”
2024 yılı itibarıyla toplam 198 bin 486 çocuğun izleme sürecinin yürütüldüğünü ifade eden Göktaş, risk altında görülen çocukların okullarında 27 bin 295 ziyaret gerçekleştirildiğini ve 56 bin 524 sosyal hizmet müdahalesinin uygulandığını da ekledi. Ayrıca, 51 bin 466 aileye rehberlik hizmeti sunulduğunu bildirdi.
Dördüncü stratejik amaç içerisinde alternatif bakım hizmetleri kapsamında 14 faaliyet gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, dezavantajlı çocuklara yönelik bakım ve eğitim hizmetlerinin güçlendirildiğini vurguladı. Bakanlığa bağlı kreş ve gündüz bakım evlerinde 92 bin 709 çocuk hizmet aldı.
Göktaş, ayrıca, 2024 yılında 27 faaliyet ile kriz ve afet durumunda etkilenen çocuklar için hizmetlerde bulunulduğunu ve 6 Şubat 2023 tarihindeki deprem sonrası çocukların düzenli takibinin sağlandığını belirtti.
Son olarak, çocukların dijital dünyadaki güvenliği için yürütülen 21 faaliyetle ilgili bilgi veren Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız.” diyerek, Sosyal Medya Çalışma Grubunun oluşturulduğunu ve 159 bin 584 kişi ile “Çocuklarda Mahremiyet Bilinci” eğitimlerinin düzenlendiğini açıkladı.
Göktaş, çocuklar için güvenli bir dijital dünya sunmak adına dijital bağımlılıkta 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 arası ebeveyn onayı ile kademeli bir düzenleme önerisinin hazırlandığını belirtti. Yasal düzenleme için son aşamada olduklarını ifade etti. Ayrıca, bu yılın Aile Yılı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, aile dinamiklerini koruma hedefi vurgulandı.
Göktaş, konuşmasının ardından toplantının basına kapalı devam ettiğini belirtti.