TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, sosyal medya kullanımında yaş sınırlaması, çocuklara yönelik ulusal güvenli internet ağı oluşturulması, dijital operatörlerin çocuklara yönelik uygulamalarının çoğaltılması tedbirlerinin görüşülmesi ve tartışılmasını gündemimizde tutmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde toplanan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, “Dijital Mecralarda Çocuklarımızı Bekleyen Tehdit ve Riskler” konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlık etti. Katırcıoğlu, toplantının başında Suriye’deki güncel gelişmelere değinerek, Suriye’deki Esad rejiminin çocuk, yaşlı ve kadın demeden Zulmüne maruz kalan insanlar bulunduğunu vurguladı. “Aylan bebeğin sahile vurmuş bedeni hepimizin hafızasındaki bir yara olarak kalmıştır” diyerek Türkiye’nin bu süreçte insan hakları çerçevesinde mazlum Suriye halkına sahip çıktığını belirtti. Ayrıca, savaşların iyi ve kötü yöneticileri ortaya çıkardığını ifade ederek, iktidarları tarafından çocuklara kötü muamele edenlerin sonuçlarını kaybedeceğini söyledi. Bu bağlamda, özellikle İsrail’in ukalalıklarının sona ermesi gerektiğinin altını çizdi.
İNTERNET TEKNOLOJİLERİNİN HIZLA YAYGINLAŞMASI, ÇOCUKLARIMIZI SOSYAL AĞLARIN ETKİLERİNE KARŞI SAVUNMASIZ BIRAKIYOR
Katırcıoğlu, dijital mecraların hızlı bir şekilde çocuklar için tehlike oluşturmaya başladığını belirtti. “Telefon ve internet teknolojilerinin yaygınlaşması, çocuklarımızı sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı savunmasız bırakıyor” dedi. Ayrıca, çocuklara yönelik cinsel istismar, dijital bağımlılık, akran zorbalığı gibi çeşitli tehditlerin ortaya çıktığını ifade etti. Kötü niyetli kişilerin veya grupların teknolojiyi kötüye kullandığında büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu kaydetti. Çocuklarımızın zihinlerini ele geçirmeye çalışan karanlık güçlerin hedefinde olduğunu ve dijital platformların bu tür tehditler için bir alan haline geldiğini vurguladı. Dört farklı ülkeden örnekler sunarak, gelişmiş devletlerin dijital dünyaya yönelik düzenlemeler ve kontrollü erişim politikalarıyla çocukları koruma altına almayı amaçladığını belirtti.
Toplantı ilerleyen süreçte, çocukların korunmasına yönelik yurtdışı örneklerinin yerinde inceleneceğini ifade eden Katırcıoğlu, sosyal medya kullanımına yönelik yaş sınırlaması, çocuklara özel güvenli bir internet ağı oluşturulması ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi tedbirlerin gündemlerinde tutulmaya devam edeceğini kaydetti.
‘BU MESELE SİYASET ÜSTÜ BİR ANLAYIŞ GEREKTİRİYOR’
Katırcıoğlu, toplantıda, çocukların güvenliği ile ilgili meselelerde ideolojik veya politik çıkarların bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayarak, tüm paydaşların bu konuda ortak bir milli duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede, her türlü yapıcı eleştiriye ve öneriye açık olduklarını belirtti. Nihayetinde tek amaçlarının, Türk milletinin çocuklarını daha güvenli bir geleceğe hazırlamak olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, bu konudaki temellerin güçlendirilmesi gerektiğini