Sosyal medyada fitoterapi ve naturopati uzmanı olarak kendini tanıtan T.Y., katarakt dışındaki görme bozuklukları ile mekanik olmayan tüm işitme sorunlarına yönelik etkili bir damla geliştirdiğini açıkladı. T.Y., bu damlanın ilk kullanımda yüzde 20 iyileşme sağladığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ruhsatının bulunduğunu iddia etti. Söz konusu ürün, internet üzerinden 5 bin TL’ye satışa sunulurken, sosyal medya platformlarında “her hastalığa iyi gelen damla” olarak paylaşılıp tartışılmaya başlandı.
Damlaların içerdiği eser minerallerin yüksek frekanslı birleştirilmesi ile üretildiği belirtiliyor. İddialara göre, bu göz damlası üveit, keratokonus, miyop, astigmat ve glokom gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor. Kulak damlası ise çınlama, vertigo ve işitme kaybı sorunlarına çözüm sunduğu öne sürülüyor. T.Y., ürünün özellikle askeri personel tarafından tercih edildiğini ve 30’dan fazla hasta üzerinde denemeler yaptığını ifade etti.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, damla ile bütün göz hastalıklarının tedavi edilemeyeceğini vurguladı. Deda, “Tıp, bütünsel bir değerlendirme gerektirir. Her hastanın durumu farklıdır ve farklı damlalar kullanmak gerekebilir. Böyle bir damlanın varlığı mümkün değildir” dedi. Deda, ilaçların uzun yıllar süren çalışmalar ve deneyler sonucunda piyasaya sürüldüğünü kaydetti. Ayrıca, “İlk kullanımda yüzde 20 iyileşme olsa, şu anda birçok hastalığın tedavisi sağlanmış olurdu” ifadesinde bulundu.
Deda, doktora danışmadan ilaç alınmaması gerektiğine dikkat çekti. “Böyle ifadelere fazla itibar etmemek lazım. İyi niyetle çare arayan insanlar, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabilirler” dedi. Hastaların uzmanlar tarafından önerilen ilaçları kullanmalarının önemine de değinen Deda, yalnızca bir ifadeyle ilaçların güvenli olduğu yönündeki bilgilerin güvenilir olmadığını belirtti.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, hastalıkların yalnızca damla ile tedavi edilemeyeceğini ifade etti. Vuralkan, “Orta kulağa kadar gitmeyecek olan bir damlanın kana karışarak etki etmesi imkansızdır” dedi. Vuralkan, işitme kayıplarının birden fazla sebebi olduğunu, bu nedenle tek bir ilaçla çözüm bulmanın her zaman mümkün olmadığını açıkladı.
Prof. Dr. Vuralkan, sağlık standartlarına uymayan ürünlerin güvenli olup olmadığını sorgulamak gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ilaçların ruhsatının olup olmadığını ve yan etkilerinin bilinmesi gerektiğini belirtti. “Hekim kontrolünde ve izniyle ilaç kullanılmalıdır” ifadesini kullanan Vuralkan, halkı bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.
Sonuç olarak, yetkinlikleri olmayan online kaynaklar üzerine sağlığa dair kararlar vermenin tehlikeli olduğunu aktaran uzmanlar, hastaların mutlaka doktorlarına danışarak tedavi arayışına girmelerinin önemini ifade etti.