AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de düğün mevsimi, hava sıcaklıklarının artması ve okulların yaz tatiline girmesi ile birlikte başlıyor. “Düğün sezonu” olarak bilinen bu dönem, mobilya, beyaz eşya, kılık kıyafet ve kuyumculuk gibi birçok sektörde canlılık yaratıyor. Bu sezonun en dikkat çeken noktalarından biri de kuyumculuk sektörü oldu; vatandaşlar, düğün hazırlıkları öncesinde kuyumculara akın ediyor.
Kuyumcu vitrinleri, bu yoğun dönem için hazırlıklarını tamamlayarak yeni ve birbirinden şık modellerle süslendi. Evlilik teklifleri ve nişan törenlerinin artışıyla birlikte, tektaş yüzükler ve alyanslara olan talep önemli ölçüde yükseldi.
Aynı zamanda, düğünlerde geline takılmak üzere tasarlanan bilezikler, kolyeler ve küpelerden oluşan takı setlerine ve yatırım amacıyla tercih edilen çeyrek, yarım, tam altın ile gram altınlara da yoğun ilgi gösteriliyor.
Geleneksel olarak altına olan ilgi ve bu kıymetli madenin yatırım aracı olarak görülmesi, düğün alışverişlerinde altın taleplerinin artmasını sağlamaya devam ediyor. Kuyumcular, bu dönemde alışveriş yapacak kişileri sahte ürünlere karşı dikkatli olmaları yönünde uyararak, güvenilir yerlerden alışveriş yapmanın önemini vurguluyor.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her düğün sezonunun kuyumcular için yoğun geçtiğini belirtti. Dünya genelinde altın fiyatlarındaki artışa ve yurt içindeki olaylara bağlı olarak, önceki yıllara kıyasla bu yıl satışlarda azalma olabileceğini ifade eden Sönmez, buna rağmen düğünlerde gerekli olan ürünlerin temin edilmesine dikkat çekti.
Sönmez, “Vatandaşlarımızın bu dönemde sahte altınlara karşı özellikle dikkatli olmaları gerekiyor. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmak, mağduriyetlerin önüne geçmek açısından oldukça önemli. Son zamanlarda e-ticaret platformları üzerinden altın satışı yapılmaya başlandığını görmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane ile yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde, 2025’i ‘sahte altınla mücadele yılı’ olarak ilan ettik.” dedi.
Sahte altın ve kuyum ürünleriyle ilgili mücadelelerini yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirten Sönmez, bu çerçevede Darphane ürünlerinin tamamında filigranlar ve karekodlarla elektronik takip sistemi kurulacağını aktardı.
Sönmez, internetteki satışlarla ilgili de barkod sisteminin kullanılmasını önererek, “Oda olarak barkod sistemi üzerine bir çalışma başlattık. Her satıcı, kendi ilindeki odalardan temin edeceği barkodu ürünlerine yapıştırarak güvenli bir alışveriş ortamı yaratacak. Ayrıca kuyum ticareti yetki belgesi olmayanlar, bu ticareti yapamayacak. Ticaret Bakanlığı ile yürüttüğümüz bir başka çalışmayla bu durumu daha da resmi hale getirmeyi planlıyoruz.” diye ekledi.
Son olarak, düğünlerde takı tercihinin gelinlik modeline göre değiştiğine de dikkat çeken Sönmez, “Düğünlerde gelinler, kıyafetlerini hangi tarzda yaptırdıysa ona uygun takı seçiyorlar. Bu durum tamamen kişisel zevkler ve tercihlerle ilgilidir ve ekonomik koşullarla doğrudan bağdaştırılamaz. Fiyat dalgalanmalarına rağmen gelinlerimiz istediklerini alacaktır. Bununla birlikte, güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmanın ne kadar önemli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Ucuz altın diye bir şey yoktur.” şeklinde konuştu.