USD39,02
%0.18
EURO44,52
%0.45
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,61
%0.62
GR. ALTIN4.199,37
%-0.11
BTC4.260.159,61
%1.17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Efes Müzesi’nde Tarih ve Sanat Büyüsü

Efes Müzesi’nde Tarih ve Sanat Büyüsü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan müze, Efes ve çevresindeki antik kentlerde gerçekleştirilen kazılardan çıkarılan eserleri tematik bir düzen içinde sergilemektedir. Bu müzede, Miken döneminden Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan geniş bir tarihsel yelpazeye ait birçok eser bulunmaktadır. Özellikle Efes Artemis heykelleri, müzenin en dikkat çekici parçaları arasında yer almakta olup, hem kültürel hem de sanatsal değeri ile ön plana çıkmaktadır.

Artemis heykellerinin yanı sıra, Yamaçevler kazısında ortaya çıkan Roma İmparatoru ve filozof Marcus Aurelius’un büstü, fildişinden yapılmış İmparator Trajanus Frizi ve Kuretler Caddesi’nde bulunan Eros başı gibi önemli eserler de müzede sergilenmektedir. Bu eserler, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanmakta ve antik döneme ait önemli bilgiler sunmaktadır.

Müzenin orta bahçesi, eski Türk yerleşim birimlerinde ticaret yaşamını ve çeşitli el sanatlarını yansıtan sergilerle doludur. Bu alan, ziyaretçilere hem tarihi hem de kültürel bir deneyim sunarak, eski Türk toplumunun hayatına dair izler taşımaktadır.

“ZİYARETÇİLERİMİZ BU HEYKELLER KARŞISINDA DERİN BİR HAYRANLIK DUYUYOR”

Efes Müzesi Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tanrıça Efes Artemis’in Yunan mitolojisindeki Artemis’ten farklı olarak Anadolu’nun ana tanrıçası Kybele’nin özelliklerini taşıdığını ifade etti. Efes Artemis’inin doğurganlık ve bereketi simgelediğini vurgulayan Kaleağasıoğlu, “Büyük Artemis heykelinin başında bulunan ‘Polos’ adı verilen tacı ve eteğinde yer alan arı motifleri, bu heykelin sembolik anlamını güçlendiriyor” diye konuştu. Ayrıca, güzel Artemis heykelinde boynundaki Zodyak kuşağı ve geyik figürlerinin de önemli detaylar olduğunu ekledi. Ziyaretçilerin bu heykeller karşısında duygusal bir bağ kurduklarını belirten Kaleağasıoğlu, “Büyük Artemis ve Güzel Artemis heykelleri, 1954 yılına kadar giden kazılarda, ‘Prytaneion’ olarak bilinen önemli bir yapıda ortaya çıkarıldı ve o zamandan beri müzemizde sergileniyor” dedi.

Efes Müzesi’nde sergilenen eserler, Çeşme Buluntuları, Yamaçevler, Çağlar Boyu Efes, Artemis Tapınağı Buluntuları ve Efes Artemisi ve İmparator Kültü gibi çeşitli salonlarda düzenlenmiştir. Kaleağasıoğlu, bu düzenlemenin tarih meraklıları için zengin bir deneyim sunduğunu belirtti.

ZİYARETÇİ ARTIYOR

Efes Müzesi Müdürü Kaleağasıoğlu, her yıl ziyaretçi sayısında artış gözlemlendiğini belirterek, 2024 yılında müzeyi 250 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. 2025 yılının ilk üç ayında ise ziyaretçi sayısının 21 bine ulaştığı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında bir artış yaşandığı bilgisini paylaştı. Efes Antik Kenti ve çevresindeki kazılardan elde edilen eserlerin, belgelenme, restorasyon ve koruma süreçlerinin ardından sergilendiğini ifade etti. Ayrıca, sıcaklık ve nem gibi fiziksel koşulların sürekli kontrol edildiğini, eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına titizlikle çalışıldığını vurguladı.

Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığının Cumhuriyetin 102’nci yılı anısına başlattığı “102. Yılda 100+2 Süreli Sergi” projesi kapsamında, 18 Mayıs itibarıyla “Taş Baltadan SİHA’ya” adlı özel bir sergiye de ev sahipliği yapacak. Bu sergi, müzenin kültürel katkılarını ve tarih bilincini daha da pekiştirecek nitelikte bir etkinlik olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Efes Müzesi’nde Tarih ve Sanat Büyüsü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!