TBMM Genel Kurulu, “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da, Yeni Yol Partisi’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Engellilere yönelik tüm hizmetlerin tek bir çatı altında toplanması ve kamu politikalarının daha bütüncül ve koordineli bir şekilde yürütülmesi amacıyla engelliler bakanlığı kurulması da dahil yasal düzenlemelerin yapılması ve engellilerin sorunlarının tespit edilerek atılacak adımların belirlenmesi” başlıklı araştırma önergesi kabul edildi.
Selçuk Özdağ, önergenin gerekçesini açıklamak üzere söz alarak TÜİK verilerine atıfta bulundu. Özdağ, ülkemizde 10 milyonun üzerinde engelli bireyin mutlak açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam sürdüğünü ifade etti. Özellikle bütçeden engelliler için ayrılan payın yüzde 2’nin altında olduğu bilgisini veren Özdağ, engelli ödeneklerinin artırılması gerektiğini savundu. Kamu sektöründe hala boş olan engelli kadrolarına atama yapılmadığını ve birçok engelli bireyin atama beklediğini belirten Özdağ, ailelerin engelli çocukları için eğitim süreçlerindeki zorluklara da vurgu yaptı. Bu noktada toplumun duyarsızlığının her geçen gün arttığını belirtti.
Engelli bireylerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, bu bireylerin eğitim, istihdam, ulaştırma ve sağlık alanındaki sorunlarına dikkati çekti. Öztürk, bir zihinsel dönüşümün gerekliliğine vurgu yaparak engelli hakları konusunda eğitim sisteminden başlaması gereken bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, yerel yönetimlerden merkezi idareye kadar her düzeyde erişilebilirlik standartlarının denetlenmesi ve ciddi yaptırımlar uygulanmasının gerekliliğini ifade etti. Kamusal alanların engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmasının ve özel sektörde engelli istihdamında teşviklerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, önergenin milyonlarca kişiyi ilgilendirdiğini ifade ederek, sokağa çıkma, ekonomik haklar, sağlığa erişim ve sosyal hak konularında ciddi sorunlar yaşayan engelli bireyler için Mecliste bir komisyon kurulmasının önemine değindi. Çubuk, engellilere yönelik ayrımcı bir dil kullanmanın yetersiz olduğunu ifade ederek, ayıplamadan ve hatalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
CHP grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Aylin Yaman, engelli istihdamına dair eleştirilerde bulundu. Yaman, Türkiye’deki engelli iş başvurularının yalnızca yüzde 20’sinin istihdam edildiğini belirtirken, kadın engelli istihdamının da önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Ayrıca, evde bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram ise engelli memur sayısının 5 binden 70 bine çıkarıldığını belirterek, engelsiz bir Türkiye için çabaların devam edeceğini söyledi. Tüm partilere desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Oylamanın ardından önerge kabul edildi ve Meclis Başkanvekili Celal Adan, birleşime 10 dakika ara verdi. Birleşimin yeniden başlamasıyla İYİ Parti’nin “Engelli vatandaşların toplumsal yaşamda daha aktif rol almalarının sağlanması” önerisine geçildi. Ancak karar yeter sayısının olmaması üzerine birleşim perşembe günü toplanmak üzere kapatıldı.