Ücretsiz olarak etkinliklere katılım imkânı sunan festival, özellikle görme, işitme ve ortopedik engelleri bulunan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik erişilebilir bir platform oluşturmasıyla dikkat çekiyor. 13. Engelsiz Filmler Festivali üzerine genel koordinatör Kıvanç Yalçıner ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, festivalin önemi ve etkileri üzerine konuştuk.
Festival, 13 yılda engelsiz sinema konusunda ne gibi değişiklikler yarattı?
Festivalde yer alan tüm film gösterimleri erişilebilir alanlarda organize ediliyor ve sesli betimleme ile detaylı altyazı seçenekleriyle destekleniyor. İlk olarak Ankara’da başlayan bu organizasyon, festival programından derlenen seçkilerin başka şehirlerde de sunulması için çalışmalar yürütülüyor. 13 yıl boyunca devam eden EFF, kültürel etkinliklerin herkes için erişilebilir hale getirilebileceğini kanıtladı. Şimdiye dek beş yüzün üzerinde yerli ve yabancı filmi erişilebilir formatta sunduk. Yıl içerisine yayılan vizyon filmlerinin bir kısmında sesli betimleme sağlıyoruz, ancak bu durumun yeterli olmadığını kabul ediyoruz.
TEMSİLLERİ ARTMALI
Festivalin sadece film gösterimleri ile sınırlı kalmayıp sinema alanında daha geniş bir etki yaratma hedefleri nelerdir?
Festival tarihleri dışında da diğer şehirlerde erişilebilir gösterimler düzenlemek için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca, çeşitli kurumların destekleriyle erişilebilir sinemanın yaygınlaşmasını sağlamak ve engellilerin sinemadaki temsillerini artırmak amacıyla, sinema profesyonelleri ve ilgili kamu kurumlarıyla projeler geliştiriyoruz. Türkiye’de erişilebilirliğe verdiği önemi vurgulamak isteyen kültürel etkinliklerin yer aldığı Kültüre Erişim isimli bir platform kurduk ve Avrupa’daki diğer erişilebilir film festivalleri ile birlikte Be-In Erişilebilir Film Festivalleri Ağı’nı oluşturduk.
DÖRT BAŞLIK ALTINDA
Festivalde yer alan film seçkileri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu sene festival programı dört ana başlık altında izleyiciyle buluşuyor: “Kısa Film Yarışması”, “Filmfest Dresden: Tamamen Politik”, “Çocuklar İçin” ve “Bir Çağ Yangını”. 2021 yılında ilk kez düzenlediğimiz Kısa Film Yarışması’na bu yıl 36 ülkeden 165 film başvurdu ve bunlardan 15 film finale kaldı. Finale kalan filmlerin gösterimlerine yönetmen söyleşileri de eşlik edecek. 29 Mayıs akşamında düzenlenecek ödül töreninde izleyici ödülü ile birlikte en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerinin sahipleri açıklanacak.
“Bir Çağ Yangını” başlıklı bölüm, 21. yüzyılın başlarındaki küresel krizler ve bu krizlerin insan hayatını nasıl etkilediği üzerine düşünmek ve tartışmak için tasarlandı. Bu dönemle ilgili en iyi yapımlar arasında Adam Curtis’in bir uzun ve üç kısa belgeseli yer alıyor. Emre Yeksan’ın “Körfez”, Kiyoshi Kurosawa’nın “Yok Olmadan Önce” ve Bertrand Bonello’nun “Nocturama: Paris Yanıyor” filmleri de bu bölümde gösterilecek.
“Filmfest Dresden: Tamamen Politik” seçkisi, Dresden Kısa Film Festivali tarafından hazırlanan özel bir koleksiyondur. Gündelik hayatın görünmeyen politik yönlerini ele alan dört kısa film ve bir belgesel bu başlık altında yer almakta. Seçkinin gösterimi esnasında festivalin yönetmeni Anne Gaschütz de izleyicilere sunum yapmak üzere salonda bulunacak.