Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılının Kasım ayında gerçekleştiren İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirve Toplantısı için Riyad’a gitti. Toplantıda yaptığı konuşmasında, Gazze’deki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve önemli ifadeler kullandı. Erdoğan, “İsrail, Gazze’ye yerleşmek, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki Filistin varlığını yok etmek istemekte ve nihayetinde ilhak hedeflemektedir. Bu sürece engel olmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı, İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamların çok ağır sonuçlar doğurduğunu belirtti. Erdoğan, “Bugüne kadar, şehit olan 50 bin Filistinlinin yüzde 70’inin çocuk ve kadınlardan oluştuğu rapor edilmektedir. Bu şehitler arasında siyasetçiler ve barış için mücadele eden Hamas’ın siyasi kanadındaki kardeşlerimiz de var” diye ekledi. Erdoğan, Netanyahu hükümetinin, bir yandan İran’a yönelik askeri gerginliği arttırırken diğer yandan Lübnan’a saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti. Ayrıca, İsrail’in insani yardımları Gazze’ye ulaştırmakta isteksiz olduğunu vurguladı ve yardımların Mısır’da bekletilmesi durumu ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Türkiye, bugüne kadar Gazze’ye 84 bin tondan fazla yardım malzemesi gönderdiğini vurgulayan Erdoğan, “Engellemeler kalktığında çok daha fazlasını göndermeye hazırız” dedi. Erdoğan, son dönemde İsrail Parlamento’sunun BM yardım kuruluşu UNRWA’yı yasaklama girişimlerinin, iki devletli çözümü engelleme çabası olduğunu belirtti. Bu durumun Filistinli mültecilerin ana vatanlarına dönüşünü engellemeyi amaçladığını ifade etti. Türkiye’nin, geleneksel destek vermekle kalmayıp pratik adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

Erdoğan, İslam ülkelerinin bir arada hareket etmenin öneminin üzerinde durarak, “İslam ülkeleri olarak İsrail’e karşı daha etkin adımlar atmalıyız. Silah ambargosu ve ticaretin durdurulması gibi eylemler, uluslararası alanda İsrail’in izole edilmesi için son derece önemlidir” dedi. Ayrıca, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı nezdinde açtığı davaya diğer ülkelerin müdahil olmasını teşvik etmenin de önemli olduğunu belirtti.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’e yönelik kararlarının uygulanmasını takip etmelerinin önemli olduğunu söyledi. “Mevcut İsrail hükümetinin izni alınmadan, iki devletli bir çözüme ulaşmanın imkansız olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, daha fazla ülkenin Filistin devletini tanımasına yardımcı olmalıyız” dedi. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana toplam 9 ülkenin Filistin’i tanıdığını da vurguladı.

Son olarak Erdoğan, Uluslararası İttifak Toplantısı’nın 30-31 Ekim tarihlerinde yapıldığına ve bu toplantıya 90’dan fazla ülkenin katıldığını belirterek, “İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi’nin, Filistin meselesinde tek ses ve tek yürek olduğunu tüm dünyaya göstermesini diliyorum. Bu süreçte alınan kararların tüm ülkeler tarafından takip edilmesi büyük öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erdoğan: İsrail’in Planlarına Karşı Birlik Olmalıyız
Yorum Yap