Euclid Teleskobu, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geçen yıl uzaya fırlatıldı ve evrenin derinliklerini inceliyor. Teleskop, galaksileri gözlemleyerek karanlık madde ve karanlık enerji hakkında bilgi sağlamayı amaçlıyor. Astronomlar, Samanyolu’nun uzak bölgelerine bakmak için Euclid’i kullanıyor ve çok sayıda ‘başıboş’ gezegen keşfettiler. Bu gezegenler, Orion Bulutsusu’nun içinde bulunan dev bir gaz ve toz bulutunun derinliklerinde kaydedildi. Uzmanlar, bu keşifleri genişletmek için çalışmalarına devam ediyor.
Euclid’in 1 milyar Euro’ya mal olan teleskobu, evrenin 3 boyutlu haritasını oluşturmak için 6 yıllık bir görevle görevlendirildi. Bilim insanları, teleskop tarafından sağlanan verilerle evrenin büyük bir kısmını oluşturan açıklanamayan sırlar hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyorlar. İlk verilere göre, Euclid görünür ışıkta 11 milyon nesneyi tespit etti ve kızılötesi ışıkta 5 milyon nesne keşfetti. Araştırmacılar, ‘başıboş’ gezegenlerin yanı sıra yeni yıldız kümeleri, cüce galaksiler ve çok uzak ve parlak galaksiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Euclid’in fotoğraf çekme kapasitesi, James Webb Uzay Teleskobu’ndan 100 kat daha geniş ve Dünya’dan elde edilen görüntülere kıyasla 4 kat daha kalitelidir. ‘Başıboş’ gezegenlerin yaklaşık 3 milyon yaşında olduğu tespit edildi ve Jüpiter’in en az 4 katı büyüklüğündedirler. Bu gezegenlerin uzak yıldızlardan çok uzakta serbestçe hareket ettikleri belirtiliyor. Uzayda serbestçe dolaşan gezegenler daha önce keşfedilmiş olsalar da bu ölçekteki keşifleri önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Euclid Teleskobu’nun bu tür keşifler sayesinde evrenin daha derin katmanları hakkında daha fazla bilgiye ulaşılması hedefleniyor.