Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “futbolda şike” soruşturmasında düzenlediği kumpas nedeniyle 88 sanığın yargılandığı davanın usulden bozulmasının ardından, duruşma İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.
Duruşmaya tutuksuz sanık Necati Keskin ve taraf avukatları katılırken, tutuklu bazı sanıklar duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Ayrıca davaya müdahil olan Fenerbahçe Kulübü ve Aziz Yıldırım’ın avukatı duruşmada hazır bulundu.
Savunma yapan sanıklardan İlhan İşbilen, daha önce davadan beraat ettiğini belirterek, tekrar beraat talep etti. Diğer bir sanık Seyfi Erdoğan ise, “Bu şike operasyonunda, bu suçu organize eden örgütle bir arada bulunmadım. Kendime güvenim tam. Bu zamana kadar hiçbir dini cemaat yapılanması içerisinde yer almadım.” şeklinde savunma yaptı.
Savunmaların alınmasının ardından mahkeme heyeti, dosyanın mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişine bakıldığında, FETÖ’nün “futbolda şike” soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Fetullah Gülen’in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın ise 35 yıldan 78 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
İddianamede, eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca için 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istenirken, eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş insanı Muammer İhsan Kalkavan hakkında 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ve diğer 95 sanık hakkında da farklı sürelerde hapis cezaları isteniyor.
Dava sürecinde, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 3 Temmuz 2020’deki duruşmada firari sanıklar ile sadece “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlaması olan bazı sanıkların dosyasını ayırarak, sanık sayısını 88’e indirmişti. Ayrılan dosya ile ilgili karar ise 30 Aralık 2020’de verilmişti.
Verilen kararlarda, Nazif Aktaş “FETÖ’ye yardım etme” suçundan 3 yıl 9 ay, Orhan Erdemli de aynı suçtan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Erdemli’nin cezası, etkin pişmanlık hükümleri ile 1 yıl 10 ay 15 güne indirilmişken, diğer sanıklar hakkındaki dava mükerrer olması gerekçesiyle reddedilmişti.
Ardından, 4 Haziran 2021’de verilen karar ile kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca toplam 1292 yıl hapse mahkum edilirken, eski polis memuru Lokman Yanık ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Nazmi Ardıç da ağır hapis cezaları almıştı.
Sonuç olarak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin istinaf incelemesi sonucunda, ilk derece mahkemesinin verdiği karar eksiklikler dolayısıyla usulden bozulmuştu.