Doğu Karadeniz, geçen yıl yapılan fındık ihracatının boyutlarını açıkladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, 2023’te bölgeden 156 bin 171 ton fındık ihraç edilirken, ihracat miktarı bir önceki yıla göre yüzde 14 azalırken, gelirde yüzde 4 artış gösterdi. En fazla fındık ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, İtalya ve Fransa oldu. Ayrıca, Bahreyn, Arjantin, Türkmenistan, Senegal, Özbekistan, Kosta Rika, Mauritius ve Venezuela gibi yeni pazarlara da fındık satışı gerçekleştirildi.
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındığın ülkeye net döviz girdisi sağlayan önemli bir tarımsal ürün olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel çikolata firmalarının Avrupa’da yoğunlaşması nedeniyle fındık ihracatının da bu ülkelere odaklandığını ifade etti. Cirav, 2024’te fındık ihracatının güzel rakamlara ulaşacağına inandıklarını ve yeni ihracat pazarlarına yönelik alım ve ticaret heyeti programlarına ağırlık vereceklerini vurguladı.
Doğu Karadeniz’de 2023’te gerçekleştirilen fındık ihracatı miktarı 156 bin 171 ton olurken, ihracattan elde edilen gelir, önceki yıla göre yüzde 4 artarak 1 milyar 20 milyon 904 bin doları buldu. Üç ana ülkeye en fazla fındık ihracatı gerçekleşirken, Almanya’ya 237 milyon 858 bin dolar, İtalya’ya 214 milyon 469 bin dolar ve Fransa’ya 67 milyon 964 bin dolarlık fındık satışı yapıldı. Ayrıca, fındık ihracatı için yeni pazarlar oluşturularak Bahreyn, Arjantin, Türkmenistan, Senegal, Özbekistan, Kosta Rika, Mauritius ve Venezuela’ya da fındık satıldı.
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındığın ülkeye yüksek miktarda döviz girdisi sağlayan bir tarımsal ürün olduğunu ifade ederken, çikolata firmalarının faaliyetlerini Avrupa’da sürdürmesi nedeniyle fındık ihracatının da bu ülkelere yoğunlaştığını belirtti. Cirav ayrıca, 2024’te fındık ihracatının güzel rakamlara ulaşacağına inandıklarını ve yeni ihracat pazarlarına odaklanacaklarını söyledi.