Türkiye’nin fındık üretimindeki lideri olan Düzce’nin, küresel iklim değişikliği nedeniyle fındık üretiminde olumsuz etkilenmesi muhtemel. Düzce Üniversitesi (DÜ) Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, iklim değişikliğinin fındık üzerindeki olumsuz etkilerini ve alınabilecek önlemleri araştırdıklarını söyledi. Kulaç’a göre, anormal hava olayları ve sıcaklıklar, fındığın gelişimini olumsuz etkileyebilir, çünkü belirli bir soğukluk ve karı hissederek gelişimini tamamlaması gerekiyor. Özellikle erkek tozlayıcı olmamasından dolayı fındık tanelerinin boş çıkabileceği belirtiliyor.
Ziraat mühendisleri ve bilim adamları, fındık üretimi ile ilgili endişelerini dile getirerek, sıcak hava ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların, baharda oluşabilecek don olaylarının etkilerinden korkuyor. Küresel iklim değişikliğinden özellikle sahil kesiminin etkilendiği belirtilen açıklamada, yüksek rakımlar sayesinde fındığın mart-nisanda yaşanacak don olayından belki kaçabileceği, fakat ocak-şubatta oluşan sıcak dönemlerin ardından, nisan gibi don ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi.
Düzce’de ise kar yağışının bazı çeşitlerin soğuklamayı yeteri kadar alamamasına neden olduğu, onların çiçek açtıkları zaman erkek tozlayıcı bulamamaktan boş tohum oranının yüksek olabileceği, ayrıca yağışın olmaması durumunda bazı çeşitlerin soğuklamayı yeteri kadar alamayacağı belirtilerek endişeler dile getirildi.
Kulaç ayrıca, uzun süreli yağışsızlık dönemlerinde fındığın içini dolduramayacağına dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ya sulu tarıma geçilmesi ya da kök sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi ve Türk fındığı olarak bilinen çeşidin, kök sistemi yaparak kurulacak bahçede kullanılabileceği üzerinde duruldu.
Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan habere göre, fındık yetiştiricileri, bilim insanları ve üniversiteler arasında yapılan araştırmalar, fındık üretiminin gelecekte nasıl etkilenebileceğini belirlemek üzere devam ediyor. Bu durum, fındık üreticileri için ciddi bir endişe kaynağıdır.