Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan ülkelerin 5 yıllık potansiyel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini yeniden değerlendirdi.
Kurum, bu konudaki güncellemelerini Kasım 2023 tarihinde yayımlamıştı.
Değerlendirmeye göre, 10 gelişmekte olan ülkeye ilişkin öngörülen orta vadeli potansiyel büyüme oranı GSYH ağırlıklı ortalama bazında yüzde 4’ten yüzde 3,9’a düştü.
BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 4’TEN YÜZDE 3,9’A İNDİ
Fitch’in yaptığı açıklamada, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülkenin potansiyel büyüme oranının, GSYH ağırlıklı ortalama olarak yüzde 4’ten yüzde 3,9’a gerilediği ifade edildi.
ÇİN’İN BÜYÜME ORANINDAN ETKİLENDİ
Bu revizyonun ana sebebi olarak, özellikle Çin’in potansiyel büyüme oranının yüzde 4,6’dan yüzde 4,3’e indirildiği belirtildi.
Açıklamada, Meksika, Endonezya ve Güney Kore için büyüme tahminlerinin düşürüldüğü, buna karşın Rusya, Brezilya, Polonya ve Hindistan içinse yukarı yönlü revizyon yapıldığı vurgulandı.
TÜRKİYE İÇİN TAHMİNLERDE DEĞİŞİKLİK YOK
Ayrıca, Güney Afrika ve Türkiye için öngörülen büyüme tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı, gelişmekte olan bu 10 ülkenin GSYH ağırlığı dikkate alınmaksızın ortalama potansiyel büyümesinin yüzde 3,1 düzeyinde kaldığı kaydedildi.
Güney Afrika’nın orta vadeli potansiyel büyüme oranı yüzde 1 olarak belirlenirken, Türkiye için bu oran yüzde 4,1’de sabit kaldı.
10 ÜLKENİN BÜYÜME TAHMİNLERİ
Görünüm raporunda yer alan 5 yıllık potansiyel büyüme tahminleri ise Endonezya için yüzde 4,9’dan yüzde 4,7’ye, Meksika için yüzde 2’den yüzde 1,8’e ve Güney Kore için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürüldü.
BÜYÜME TAHMİNİ ARTIRILAN ÜLKELER
Hindistan için öngörülen büyüme oranı yüzde 6,2’den yüzde 6,4’e, Polonya için yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye, Brezilya için yüzde 1,7’den yüzde 2’ye ve Rusya için yüzde 0,8’den yüzde 1,2’ye yükseltildi.