Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak, deprem çantalarına uygun hale getirdi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı liderliğinde yürütülen proje kapsamında, tarhananın deprem çantalarına eklenmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Tarhananın bayatlamasıyla ortaya çıkabilecek sindirim sorunlarının giderilmesi amacıyla bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalgler proje kapsamında kullanıldı. 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından geliştirilen tarhananın laboratuvar incelemeleri sonucunda, bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığı ve protein açısından zenginleştirdiği belirlendi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan “süper tarhana”, uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Profesör, depremin ardından kişinin sağlıklı bir şekilde süreci atlatabilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, depremin ilk günlerinde yaşamanın kişinin kendi görevidir. Bu bağlamda elde edilen bilgilerle yeni bir gıda tasarımına başladıklarını belirten profesör şunları söyledi: “Depremde kalan kişilerin uzun süre hayatta kalmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Üzerinde yük bulunan kişilerin sindirim sistemini sağlıklı tutabilmek için mikroalgler ve bamya sıvısını kullanarak tarhanaya yeni bir özellik kazandırdık. Bu ürün kansere karşı koruma sağlarken sindirim sistemini düzenleyecek şekilde tasarlandı.” Deprem çantasına konulacak olan ürün, AFAD depolarında uzun süre tutulabilir.
Projenin tamamlanmasıyla ürün, hem deprem çantaları hem de AFAD depoları için hazır hale getirilmiş olacak. Profesör, gıdanın deprem bazlı olaylara hazır hale getirilirken aynı zamanda insanların beslenme ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğunu belirtti. Proje, deprem için olduğu kadar günlük hayatta da kullanılabilen kaliteli bir gıda ürünü olacak. Sonuç olarak, bu çalışma afet durumlarında insanlara yardım sağlamanın yanı sıra günlük hayatta da sağlıklı beslenmeyi destekleyecek bir ürünün geliştirilmesine katkı sağlamıştır.