Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Filistinli 5 gazeteciyi hedef alan saldırısını “uluslararası hukuku ihlal eden savaş suçu” olarak nitelendirdi.
Gazze’deki Filistin hükümetinin Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 yılında İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda El-Kuds el-Yevm (alqudstoday-tv) televizyonunun canlı yayın aracına yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 5 gazetecinin hayatını kaybettiğini değerlendirdi. Bu saldırının, Filistin halkının sesi olan gazetecilere karşı yürütülen bir terör eylemi olarak değerlendirildiğini ifade etti.
Sevabite, İsrail’in Gazze’deki sistematik suçlarının dünyaya duyurulmasına karşı çıkarken, saldırının ciddiyetine dikkat çekti. Gazze’ye yönelik saldırılar başladığı günden bu yana öldürülen Filistinli gazeteci sayısının 201’e yükseldiğini aktaran Sevabite, bu durumun uluslararası kamuoyunda kaygı yaratmasını gerektiğini belirtti. Ayrıca, “İsrail’in Filistin halkını susturarak Gazze Şeridi’nde yürüttüğü saldırılar, basın özgürlüğüne ve uluslararası hukuka açıkça bir ihlaldir” ifadelerini kullandı.
İsrail ordusunun gazetecileri sistematik olarak hedef alması, çatışma alanlarında gazetecilerin korunmasına dair uluslararası hukuk ve anlaşmaların ihlal edildiğini düşündüren Sevabite, “Gazetecilerin doğrudan vurulması veya evlerine düzenlenen saldırılar, açık bir savaş suçu olarak tanımlanmalıdır” diye ekledi. Öldürülen gazeteciler arasında El-Kuds el-Yevm televizyonunun foto muhabiri Eymen el-Cedy ile Gazeteciler Faysal Ebu el-Kumsan, İbrahim eş-Şeyh Ali, Muhammed el-Led’a ve Fadi Hassune’nin yer aldığını belirtti.
Sevabite, uluslararası toplum ve kuruluşların sessizliğinin bu tür suçların artmasına neden olduğunu vurgulayarak, uluslararası organizasyonları Gazze’deki ihlallerin sonlandırılması için acil önlem almaya çağırdı. “Uluslararası toplumun ve örgütlerinin, Gazze’deki Filistinli gazetecileri koruma adına daha fazla eylemde bulunması gerekiyor” diyen Sevabite, gazetecilere yönelik tekrarlanan suçların uluslararası örgütleri harekete geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak, İsrail ordusunun gazetecilere yönelik tehditlerinin başarılı olamayacağını belirten Sevabite, “Filistinli gazeteciler, gerçeği savunmak için her koşulda mücadele etmeye devam edecekler” şeklinde sözlerini tamamladı.
İsrail’in Gazze’deki soykırımında 201 gazeteci öldürüldü
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’na gerçekleştirilen bombalı saldırıda 5 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öldürülen gazetecilerin sayısının 201’e çıktığı bildirildi.
Bu durum, Gazze’deki çatışmaların ne denli ciddiyet taşıdığını ve bölgedeki güvenlik ortamının nasıl bir tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor. Söz konusu çatışmalar ve saldırılar esnasında Filistinli gazetecilerin hayatını kaybetmesi, medya kuruluşlarının haber verme yeteneğini ve basın özgürlüğünü ciddi bir şekilde zararına etkilemektedir.