İsrail’in Gazze’deki uzun süredir devam eden bombardımanları, uluslararası kamuoyunda “soykırım” iddialarını yeniden gündeme getirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve insan hakları kuruluşları bu duruma dikkat çekerken, bazı Batılı liderlerin bu meselede net bir tutum sergilemekten kaçındığı gözlemleniyor.
Bu duruma ilişkin bir açıklama yapan isimlerden biri, İngiltere Başbakanı Keir Starmer oldu.
“GAZZE’DE SOYKIRIM MI VAR”
Londra’da gerçekleştirilen AB-İngiltere Zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında, Sky News muhabiri Beth Rigby, Starmer’a Gazze’deki kötüleşen durumu sordu. Rigby, BM’nin Yardım Şefi’nin “BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmesi gerektiği” uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, “Bu bir soykırım mı?” sorusunu yöneltti.
Starmer, soykırım iddialarına doğrudan yanıt vermekten kaçınarak, Gazze’deki durumu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
“KABUL EDİLEMEZ”
Starmer, “Gerçekten ciddi, kabul edilemez ve tahammül edilemez bir durum. Bu nedenle diğer liderlerle birlikte bu meseleye nasıl yanıt vereceğimizi koordine etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.
DOĞRUDAN YANIT VERMEDİ
ABD yönetiminden ise dikkat çeken bir diplomatik gelişme yaşandı. Axios’un haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Papa 14. Leo’nun göreve başlama törenine katılmak için Vatikan’a gidecekti; fakat başlangıçta planlanan İsrail ziyaretini iptal etti. Bu iptalin sebebi ise, Gazze’de Filistinlileri hedef alan saldırıların başlamış olmasıydı.
Başkan Yardımcısı’nın, böyle bir ziyaretin Tel Aviv yönetimine dolaylı bir destek gibi algılanabileceğinden dolayı gitmeme kararı aldığı belirtiliyor.
İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyi ve diğer bölgelerinde Filistinlilere yönelik saldırı tehdidi içeren bildirimler yapmış ve insanların güneye gitmelerini istemişti.
Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri ve uluslararası yardım kuruluşları, İsrail’in yeni kara saldırısının zaten zor durumda olan insani durumu daha da kötüleştireceğine dair uyarılarda bulunmuştu.
İSRAİL KARA SALDIRISI BAŞLATTI
İsrail ordusu, “Gideon Savaş Arabaları” adı verilen kara saldırısını başlattığını açıkladı. Bu saldırı ile Gazze’nin tamamının işgal edilmesi hedefleniyor.
Plan kapsamında, Gazze Şeridi’nin güneyinde Filistinlileri yerinden ettikten sonra bazı insani yardımların dağıtılacağını içeren “toplama kampları” kurulacağı bilgisi yerel basında yer aldı.
Güneydeki Refah kenti yakınlarında yapılan hazırlıklara dair uydu görüntüleri de yayınlandı.
İsrail güvenlik kabinesi, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen baskılar sonucunda Gazze’ye “kıtlığı önleyecek kadar temel gıda girişine izin verilmesi” yönünde bir onay vermişti.
TRUMP VE NETANYAHU ARASINDA SOĞUK RÜZGARLAR
Öte yandan, ABD’nin İran ile nükleer müzakerelere başlaması ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’ın görevden alınması, Trump ile Netanyahu arasındaki ilişkilerdeki sorunları ortaya çıkardığı yorumlarına neden oldu.
İsrail basınında, ABD Başkanı Trump’ın Netanyahu ile olan temaslarını azalttığına dair haberler yer aldı.
Sonrasında, Hamas ile ABD arasında gerçekleştirilen doğrudan görüşmeler neticesinde, ABD-İsrail çifte vatandaşı olan esir asker Idan Alexander’ın serbest bırakıldığı kaydedildi.
İSRAİL’İ ZİYARET ETMEDİ
ABD Başkanı Donald Trump, 13-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği Orta Doğu turuna İsrail’i dahil etmemişti.
Trump, Riyad’dan dönerken yaptığı açıklamalarda, İsrail’in karşı çıktığı halde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın istekleri doğrultusunda Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağını belirtmişti.
Trump’ın, Orta Doğu ziyaretine İsrail’i dahil etmemesi ise Washington yönetiminin, İsrail’i bölgesel diplomatik süreçlerin dışında bırakmak istediği şeklinde yorumlanmıştı.