Avrupa’da dikkat çeken bir olay meydana geldi…
Genetik mutasyon taşıyan ve nadir bir kanser türüne sahip olan bir erkek donör, birçok kez sperm bağışında bulundu. Ancak, hastalığını bilmediği için sperm bankasına bu durumu bildirmedi ve yıllar içerisinde çok sayıda çocuk sahibi oldu.
Bu durum, Avrupa’da önemli bir genetik krizin tetiklenmesine yol açtı.
67 ÇOCUĞUNDA KANSER GÖRÜLDÜ
Kansere neden olan genetik bir mutasyon taşıyan donörün spermleriyle dünyaya gelen 67 çocuktan 10’unun kanser teşhisi aldığı belirlendi.
Uzmanlar, tek bir donörden birçok çocuğun dünyaya gelmesinin sosyal, psikolojik ve sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor.
HER ERKEĞİN AVRUPA ÇAPINDA 75 ÇOCUĞU YOK
2008-2015 yılları arasında doğan çocukları kapsayan bu vaka, önemli tıbbi sorunlar ortaya çıktığında çok sayıda ailenin takibinin zorluklarını gündeme getirdi. Fransa’daki Rouen Üniversitesi’nde biyolog Dr. Edwige Kasper, Milano’daki Avrupa İnsan Genetiği Derneği konferansında vakayı sunarak, “Tek bir donör için Avrupa çapında çocuk ve aile sayısına sınırlama getirilmesi gerekiyor” dedi.
Tüm sperm donörleri için tam genom dizilimi yapılmasının pratik olmadığını ifade eden Kasper, “Bunu önermiyorum. Ancak bu genetik hastalığın anormal yayılımı söz konusu. Her erkeğin Avrupa çapında 75 çocuğu olmuyor” diye ekledi.
OLAY, İKİ VAKANIN BAĞLANTISININ KEŞFEDİLMESİYLE ORTAYA ÇIKTI
Vaka, iki farklı ailenin çocuklarında nadir görülen genetik varyantla bağlantılı kanserlerin ortaya çıkmasının ardından doğurganlık kliniklerinin müdahalesiyle açığa çıktı. Avrupa Sperm Bankası, TP53 genindeki varyantın donör spermlerinin bazılarında bulunduğunu onayladı.
2008 yılında bağış yapıldığı sırada bu mutasyonun kansere neden olduğuna dair bir bilgi mevcut değildi. Standart tarama yöntemleriyle tespit edilemeyen söz konusu mutasyon, Kasper’in laboratuvar analizleri sonucunda Li-Fraumeni sendromuna yol açtığı belirlendi. Bu sendrom, ciddi kalıtsal kanser yatkınlığı taşımaktadır.
10 ÇOCUKTA KANSER GÖRÜLDÜ
Avrupa genelindeki genetik ve pediatri birimleri durumu incelemeye aldı. Sekiz ülkeden 46 aileye ait 67 çocuk test edildi.
Bu testler sonucunda 23 çocukta mutasyon tespit edilirken, bunlardan 10’unda lösemi ve non-Hodgkin lenfoma gibi kanser vakaları ortaya çıktı.
DONÖR İÇİN 75 AİLE SINIRI
Dünya genelinde her sperm donörü için 75 aile sınırı uygulayan Avrupa Sperm Bankası, donörün spermi kullanılarak 67’den fazla çocuğa hamile kalındığını belirtti. Ancak, politikalarının belirli bir donör için kesin çocuk sayısını teyit etmediğini ifade etti ve ilgili tüm kliniklerin bilgilendirildiğini açıkladı.